Více času na podstatné

Soud zamítl žalobu AVE CZ kvůli spalovně v Rybitví

24.11.2014 08:24

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství neuspěla u soudu s žalobou proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí, vyplývá z informací na úřední desce soudu. Resort na jaře zamítl žádost firmy o vydání integrovaného povolení na modernizaci a znovuotevření spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic, a potvrdil tak dřívější postup Pardubického kraje. Firma se může snažit obnovení spalovny znovu prosadit ještě standardní cestou stavebního povolení.

Rybitví zatím připravuje změnu územního plánu, kterou jí v minulosti nařídil soud. "Najít formulaci, která by spalovnu definitivně zakázala, asi není dost dobře možné. Spalovna tam fakticky je, i když byla kdysi zkolaudovaná s jinými parametry," řekl ČTK starosta Rybitví Radim Voltr. Podle něj se bude změna schvalovat během příštího roku. Obec se pak bude snažit případnému vydání stavebního povolení zabránit z pozice účastníka řízení.

Spalovnu v Rybitví od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity. Chemička v roce 2006 objekty prodala firmě AVE CZ, která tam po modernizaci za několik set milionů korun plánovala ročně likvidovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti. I kvůli tomu společnost nezískala kladný posudek dopadů provozu zařízení na životní prostředí EIA.

Krajský úřad už v minulosti povolení nevydal, neboť záměr neodpovídal územnímu plánu obce Rybitví. Firma AVE CZ ho napadla soudně, Nejvyšší správní soud poté zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. I když se územní plán dosud nezměnil, společnost znovu požádala o vydání integrovaného povolení, ale marně.

Vloni AVE CZ navrhla Pardubickému kraji, že mu starou spalovnu za osm milionů korun prodá. Hejtmanství nabídku odmítlo, odkupu nebyly nakloněny ani Pardubice a Hradec Králové.

 

Zdroj: ČTK