Více času na podstatné

SPČR: Novela zákona o ochraně ovzduší by měla respektovat vazbu na strategické dokumenty ČR

28.07.2015 13:03

Svaz průmyslu a dopravy ČR navrhuje, aby Ministerstvo životního prostředí zvážilo dopracování návrhu novely zákona o ochraně ovzduší a jeho opětovné předložení s ohledem na pokročilý stav příprav strategických  dokumentů ČR v ochraně ovzduší a významných legislativních aktů EU. V případě pokračování legislativního procesu svaz doporučujeme, aby se novela striktně omezena na ty části zákona, kde nebude hrozit pozdější překryv s návaznou transpoziční novelou, tj. např. na malé zdroje do 300kW nebo nízkoemisní zóny v dopravě.

Návrh novely zákona o ochraně ovzduší by měl být předložen až poté, co budou vládou schváleny příslušné strategické dokumenty, které navrhnou potřebná legislativní opatření do roku 2020 nezbytná pro plnění závazků ČR, tedy především Národní program snižování emisí a Střednědobá strategie zlepšení kvality ovzduší. Teprve na jejich základě by měly být formulovány konkrétní návrhy úprav zákona.

Druhý ještě podstatnější důvod spočívá ve skutečnosti, že v současné době je v pokročilém stádiu schvalování  návrh  směrnice Evropského parlamentu a Rady  o  omezení  emisí  některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení (COM/2013/0919  final) z 18. 12. 2013. S ohledem na již přijatou národní úpravu omezování emisí v uvedených zdrojích, která vyvolává potřebu provedení zásadních investic ve středních spalovacích zdrojích již v horizontu příštích 2 let nelze podle svazu s transpozicí směrnice otálet, protože je potřeba vytvořit pro tyto investice na národní úrovni pevný legislativní rámec, aby nehrozilo jejich pozdější zmaření.

V případě, že bude projednávána jedna novela zákona o ochraně ovzduší a následně by měl být připraven návrh další, v tomto případě transpoziční novely, mohl by hrozit překryv a kolize těchto novel v rámci legislativního procesu, jehož délku ani finální rozsah provedených změn nelze zcela předvídat.

 

Dokument ke stažení:

Stanovisko_č._76_k_novele_zákona_o_ochraně_ovzduší.pdf