Více času na podstatné

Společné prohlášení SITA CZ a Veolia k ukončení skládkování v ČR

25.05.2016 21:42

Zástupci SITA CZ (SUEZ) a Veolia se vyjádřili k textu předsedy ČAOH Petra Havelky z 19.5.2016 s názvem Výzva ČAOH: Omezme skládkování a pojďme stanovit do zákona evropské recyklační cíle uveřejněného na stránkách caoh.cz. K vystupování pana Havelky v médiích patří, že rozdílné názory obratem přijme za vlastní a vyhlásí, že on už si to vlastně myslí dávno. Novým příkladem je prohlášení ze dne 19. 5. 2016 pod názvemVýzva ČAOH: Omezme skládkování a pojďme stanovit do zákona evropské recyklační cíle, že se další odpadové společnosti přidaly na jeho názorovou stranu.

Společnosti Veolia a SUEZ se jako nečlenové ČAOH velmi ostře ohrazují vůči tomu, aby byly spojovány se lživými názory pana Havelky. Společnosti Veolia i SUEZ již více než 3 roky naprosto jasně prostřednictvím svých stálých zastoupení v Bruselu a prostřednictvím evropské odpadářské asociace FEAD aktivně přispívají k tvorbě uceleného balíčku oběhového hospodářství a k podpoře ambiciózních recyklačních cílů. K výrokům předsedy ČAOH Petra Havelky ve zmíněném textu a v dalších z posledních měsíců se vyjadřují takto:


Zdeněk Horsák, SUEZ, generální ředitel SITA CZ:

Pan Havelka je ostudou ČAOH, kde mimo několika ryze skládkových firem, které mají jediný cíl, zakonzervovat současný nevyhovující stav, je mnoho profesionálních firem z oblasti nakládání s odpady. Musím přiznat, že za více než 25 let mé odborné praxe v branži jsem nezažil takové názorové eskapády vrcholového činitele a ubohou úroveň znalosti odpadového hospodářství, především v oblasti technologií, míry recyklace či ekonomických souvislostí, jakou můžeme pozorovat u předsedy ČAOH.

 

Jiří Čenský, Veolia, technický ředitel Veolia Vedlejší produkty ČR:

Dozvídáme se, že výkonný ředitel ČAOH je pro recyklaci. Pak ale nechápu, proč ve svých výhradách (pardon, ve výhradách ČAOH) bojuje při projednávání návrhu nového zákona o odpadech proti snaze omezit skládkování. Právě skládkování recyklaci dnes výrazně ekonomicky brzdí a prakticky další rozvoj znemožňuje. Posuďme, jak bojuje pan Ing. Havelka za podporu recyklace. Zásadně je proti navyšování poplatků za ukládání odpadů na skládky. Bojuje proti stanovování měřitelných parametrů omezujících ukládání využitelných odpadů na skládky. Bojuje proti snaze o co nejdůkladnější oddělený sběr odpadů, kdy tvrdí, že zajištění odděleného sběru je výhodné pouze pro spalovny (!), nikoli pro zařízení na úpravu směsných odpadů. Vrcholem je snaha o zachování stávajícího legislativního rámce při poukázání na úbytek skládkovaných odpadů s tím, že nově navrhovaná omezení pro skládkování přece nemají faktický pozitivní vliv na zlepšení životního prostředí. Systém tedy sám skládkám odpady ubírá, tak ho neměňme. Takto vypadá boj výkonného ředitele Havelky za recyklaci. Osobně chápu bohužel všechny tyto body jako urputný boj za zachování skládkování.

 

Milan Chromík, Veolia, jednatel Veolia Vedlejší produkty ČR:

Ve výzvě ČAOH mě poněkud zarazilo tvrzení pana ředitele Havelky, že se k podpoře recyklace připojila společnost ze sektoru energetiky, Veolia. V České republice společnost Veolia téměř všichni znají primárně z vodárenství, v zahraničí je pak Veolia známa i jako společnost odpadářská. V energetice je Veolia poměrně nově. I přesto nás pan Havelka neváhá označit za energetiky jen proto, aby znevěrohodnil naše prohlášení. Takto účelově ČAOH bohužel postupuje ve většině případů. A to jen proto, aby těmito neomalenostmi očernila každého, kdo chce poukázat na nekalé praktiky některých skládkařů, jichž je pan Havelka nekorunovaným králem.

 

Zdroj: SITA CZ a Veolia 

 

Související článek:

Odpadová asociace vyzývá ke společnému prosazení recyklačních cílů do nového zákona o opdadech (20.5.2016)