Více času na podstatné

Společnost ČEZ pokračuje v rozvoji elektromobility v Česku. Od firmy SOR Libchavy bude mít ČEZ v testovacím provozu elektrobus

03.08.2011 10:22

Vedle partnerů, kteří se budou podílet na budování dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice, nově spolupracuje ČEZ také se společností SOR Libchavy, českým výrobcem autobusů. Společně s ní bude ČEZ testovat provoz elektrobusu v prostředí městské hromadné dopravy.

Společnost ČEZ bude mít v testovacím provozu jeden elektrobus značky SOR, a to pro použití městské hromadné dopravy, a ČEZ výrobci autobusů SOR Libchavy v rámci spolupráce poskytne přístup ke svým dobíjecím stanicím, které vybuduje. Obě strany se tak zavazují, že se budou společně podílet na rozvoji elektromobility v České republice. Testovat budou především způsob, frekvenci a technické parametry dobíjení pro elektrobusy. 

  „Jde o další posun v rozvoji Elektromobility. Už dříve jsme uvedli, že pro rozvoj tohoto projektu bude důležitá součinnost s výrobci aut. To, že spolupracujeme také s výrobcem autobusů, je zcela logický krok a jsme rádi, že se společně s námi do rozvoje bezemisní dopravy zapojuje SOR Libchavy. Chceme, aby si elektrobus vyzkoušeli především naši infrastrukturní partneři,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií Skupiny ČEZ.

Jeden elektrobus značky SOR již jezdí ve Vrchlabí, které je prvním energeticky „chytrým regionem“ společnosti ČEZ. Elektrobus testuje ve skutečném prostředí společnost Krkonošská automobilová doprava, s níž Skupina ČEZ jedná o budoucím partnerství. „Zatím jsme teprve na začátku. Krkonošská automobilová doprava má sídlo ve Vrchlabí, a proto bychom rádi v rámci pilotního projektu Smart Region s touto firmou navázali bližší spolupráci a společně se podíleli na rozvoji elektromobility v regionu,“ říká Tomáš Chmelík.

ČEZ v tomto podkrkonošském městě v souvislosti se Smart Regionem Vrchlabí postaví do konce roku 2011 dvě dobíjecí stanice pro elektromobily. Vedle toho ČEZ v rámci projektu zahájil instalaci chytrých elektroměrů a budování pilotního projektu chytrých sítí.

 

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v České republice v souladu se strategií FutureMotion. Kroky, které v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů, poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ.

Cílem je přispět k rozvoji zcela bezemisní dopravy v Česku a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

V rámci projektu Skupina ČEZ již dříve podepsala smlouvu o spolupráci s automobilkou Peugeot ČR. Jejím cílem je vzájemná součinnost na propagaci elektromobilů, získávání praktických zkušeností z jejich každodenního provozu a podpora dalšího rozvoje elektromobility.

Do roku 2013 společnost ČEZ plánuje instalaci celkem 200 veřejných stanic, které vybudu u svých infrastrukturních partnerů. Těmi jsou například obchodní centra nebo vozové parky, do projektu se zapojují také města a obce. U partnerů bude ČEZ instalovat stanice pro normální a rychlé dobíjení.    

 

Jan Beneš, tiskový mluvčí ČEZ

Zdroj: ČEZ