Více času na podstatné

Stát hledá způsoby jak ochránit energetiku proti kyberútokům

26.10.2011 06:48

Stát se chce intenzivněji zaměřit na ochranu kritické infrastruktury v energetice. Zajistí to nově vzniklá Technologická platforma "Energetická bezpečnost ČR". Ta sdružuje klíčové energetické společnosti, výzkumné instituce, vysoké školy a další organizace. Chce hledat konkrétní řešení otázek ochrany kritických prvků infrastruktury. A zaměří se i na ochranu proti kybernetickým útokům.

"Otázka ochrany kritické infrastruktury v energetice, zejména v oblasti kybernetických útoků, stála dosud poněkud stranou pozornosti. Vznik Technologické platformy to mění. Kromě toho jsou tyto otázky otevřené i v prostředí celé Evropské unie, takže se tu českým firmám otevírají zajímavé tržní příležitosti," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: "Technologická platforma 'Energetická bezpečnost ČR' má ambici ustanovit Českou republiku jako lídra v oblasti řešení problémů ochrany kritické infrastruktury v EU a má za cíl posílit evropské příležitosti pro český průmyslový a výzkumný a vývojový sektor."

"Platforma vzniká s cílem konsolidovat české zájmy v oblasti průmyslu, státní správy a výzkumných institucí. Chce také koordinovat národní zabezpečení kritické infrastruktury s ohledem na energetickou strategii a na bezpečnost dodávek," říká Milan Urban, předseda Hospodářského výboru PSP ČR a nově zvolený předseda Technologické platformy.

"V současné době neexistuje ani v rámci Evropské unie ani v rámci NATO jednotný, kompatibilní, standardizovaný a certifikovaný systém ochrany kritické infrastruktury energetiky a s tím související kybernetické bezpečnosti. Státy se soustřeďují na schopnost zajistit si náhradní dodávky energií v dobách nouze, ale míjejí se v otázkách ochrany klíčových infrastrukturních prvků. Právě na to se chce Platforma soustředit," dodává Richard Hlavatý, předseda výkonného výboru Technologické platformy.

K zakládajícím členům Technologické platformy "Energetická bezpečnost ČR" patří mimo jiných Centrum SIC, FEEC VUT Brno, ČEPRO, ČEPS, ČEZ, Fujitsu Technology Solutions, MERO ČR, RWE Transgas, SIEZA, TTS Energo, Vítkovice, Vodafone Czech Republic nebo VŠB —TU Ostrava.

 

Zdroj: MPO