Více času na podstatné

Statistika: Spotřeba dřevních briket a pelet roste. Nejoblíbenější tepelné čerpadlo je vzduch— voda.

10.12.2013 08:53

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo statistiku "Brikety a pelety v roce 2012" a "Tepelná čerpadla v roce 2012". MPO uvádí, že na jedné straně roste spotřeba dřevních briket a pelet, na druhé straně se obrovská množství briket a pelet vyvážejí, rostou však také jejich dovozy. K tepelným čerpadlům ministerstvo konstatuje, že celkově bylo do roku 2012 dodáno zhruba 46 tisíc tepelných čerpadel s celkovým instalovaným výkonem cca 618 MW.

Ke statistice Briket a pelet MPO uvádí, že tento trh prochází během posledních let významnými změnami. Na jedné straně roste spotřeba dřevních briket a pelet, na druhé straně se obrovská množství briket a pelet vyvážejí, rostou však také jejich dovozy. Rostlinné pelety jsou v současné době prakticky již standardním doplňkovým palivem v elektrárnách a teplárnách. Hnědouhelné brikety se u nás přestaly vyrábět v závěru roku 2010, na druhé straně však raketově rostou jejich dovozy z Německa. Na trhu se objevují také netradiční paliva jako rostlinné a papírové brikety. Statistika je zaměřena na hlavní výrobní firmy, až na výjimky není sledována drobná výroba briket a pelet pro vlastní spotřebu a k maloprodeji v nejbližším okolí závodu.

 

Tepelná čerpadla

Z dostupných informací vyplývá, že v roce 2012 bylo na český trh dodáno necelých 9 tisíc tepelných čerpadel o celkovém výkonu cca 116 MW, z toho cca 7,8 tisíce do domácností. Přes 2 tisíce tepelných čerpadel bylo v domácnostech instalováno v novostavbách. Nejvíce bylo v roce 2012 dodáno tepelných čerpadel vzduch— voda, které je současně v provozu nejvíce. Celkově bylo do roku 2012 dodáno zhruba 46 tisíc tepelných čerpadel s celkovým instalovaným výkonem cca 618 MW.

 

Dokumenty ke stažení:

Brikety a pelety v roce 2012

Tepelná čerpadla v roce 2012

 

Zdroj: MPO