Více času na podstatné

Státní politika životního prostředí ČR 2011 - 2020, co je nového?

11.01.2012 14:42

Ministerstvo životního prostředí v současné době připravuje Státní politiku životního prostředí ČR 2011 - 2020. MŽP předpokládá, že Státní politiku životního prostředí ČR 2011 - 2020 předloží vládě do konce března 2012. Veřejné slyšení v procesu SEA je plánována na únor 2012 a hodnocení RIA by mělo být dokončeno do konce února 2012. Návrh dokumentu vychází ze stavu životního prostředí a jeho výhledu do roku 2020 a dále přihlíží k analýze dopadů evropské legislativy, přičemž byly zohledněny ty finančně nejnáročnější. Dokument má za úkol nastolit  strategické směřování aktivit v oblasti životního prostředí v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém období a dále identifikovat potřeby pro financování projektů z fondů EU. SPŽP má také vytvořit základní referenční dokument pro vyjednávání o novém operačním programu pro životní prostředí.

 

SPŽP je zaměřena na tyto tematické oblasti:
1) Ochranu a udržitelné využívání zdrojů včetně ochrany přírodních zdrojů, zajištění ochrany vod a zlepšování jejich stavu, předcházení vzniku odpadů, zajištění jejich maximálního využití a omezování jejich negativního vlivu na životní prostředí, ochranu a udržitelné využívání půdního a horninového prostředí.

2) Ochranu klimatu a zlepšení kvality ovzduší s cílem snižování emisí skleníkových plynů a omezování negativních dopadů klimatické změny na území ČR, snížení úrovně znečištění ovzduší a podpory efektivního a vůči přírodě šetrného využívání obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor.

3) Ochranu přírody a krajiny spočívající především v ochraně a posílení ekologických funkcí krajiny, zachování přírodních a krajinných hodnot a zlepšení kvality prostředí ve městech.

4) Bezpečné prostředí zahrnující jak předcházení následkům přírodních nebezpečí (povodně, sucha, svahové nestability, eroze, apod.), tak i předcházení vzniku antropogenních rizik.
 

Cíle pro oblast 1:

Zajištění realizace Programů monitoringu vodního prostředí pro vyhodnocení všech opatření prováděných podle rámcové směrnice, jako základního nástroje pro vyhodnocení jejich efektivity
Dosažení alespoň dobrého ekologického stavu nebo potenciálu a dobrého chemického stavu útvarů povrchových vod , dosažení dobrého chemického a kvantitativního stavu útvarů podzemních vod  a zajištění ochrany vod v chráněných územích vymezených dle Rámcové směrnice
Snížit podíl skládkování na celkovém odstraňování odpadů
Zvyšování materiálového a energetického využití odpadů
Předcházet vzniku odpadů
Omezovat trvalý zábor zemědělské půdy a podložních hornin
Snižovat ohrožení zemědělské a lesní půdy a hornin erozí
Omezovat a regulovat kontaminaci a ostatní degradaci půdy a hornin způsobenou lidskou činností
Sanovat kontaminovaná místa, včetně starých ekologických zátěží, náprava ekologických škod
Zahlazovat a předcházet následkům po hornické činnosti a těžbě nerostných surovin
 

Cíle pro oblast 2:

Zvýšení schopnosti  přizpůsobení se změnám klimatu
Snížení emisí skleníkových plynů v rámci EU ETS o 21 % a omezení nárůstu emisí mimo EU ETS na 9 % do roku 2020 oproti úrovni roku 2005
Zlepšit kvalitu ovzduší v místech, kde jsou překračovány imisní limity, a zároveň udržet kvalitu v územích, kde imisní limity nejsou překračovány.
Plnit národní emisní stropy platné od roku 2010 a snížit celkové emise oxidu siřičitého (SO2), oxidů dusíku (NOx), těkavých organických látek (VOC) o, amoniaku (NH3) a jemných prachových částic (PM2,5) do roku 2020 ve shodě se závazky ČR.
Udržet emise těžkých kovů a persistentních organických látek pod úrovní roku 1990 a dále je snižovat.
Zajištění 13% podílu energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie k roku 2020
Zajištění 10% podílu energie z obnovitelných zdrojů v dopravě k roku 2020 při současném snížení emisí NOx, VOC a PM2,5 z dopravy
Zajištění závazku zvýšení energetické účinnosti do roku 2020  (pozn. pro EU jako celek se jedná o 20%)
 

Cíle pro oblast 3:

Zvýšení ekologické stability krajiny
Obnova vodního režimu krajiny
Omezení a zmírnění dopadů fragmentace krajiny
Udržitelné a šetrné zemědělské a lesnické hospodaření
Zajištění ochrany a péče o nejcennější části přírody a krajiny
Omezení úbytku původních druhů a přírodních stanovišť  
Omezení negativního vlivu nepůvodních invazních druhů na biodiverzitu
Zlepšení systému zeleně v sídlech a jeho struktury
Posílení regenerace brownfields s pozitivním vlivem na kvalitu prostředí v sídlech
Zajistit šetrné hospodaření s vodou v sídelních útvarech
 

Cíle pro oblast 4:

Předcházení následkům přírodních nebezpečí (povodně, sucha, svahové nestability, skalní řícení, eroze, silný vítr, emanace radonu a methanu)
Předcházení vzniku antropogenních rizik
Prevence a zmírňování následků krizových situací na životní prostředí