Více času na podstatné

Stav životního prostředí v ČR se zlepšuje, konstatuje připravovaná zpráva o stavu životního prostředí za rok 2012

20.09.2013 10:13

Připravovaná Zpráva o životním prostředí České republiky 2012 hovoří o tom, že stav životního prostředí v ČR se zlepšuje, byť v roce 2012 k tomu přispěl pokles ekonomiky. Meziročně se snížila průmyslová produkce i výdaje domácností na konečnou spotřebu, pozitivní vliv na HDP měl pouze zahraniční obchod. Postupně dochází, v důsledku technologického rozvoje a růstu materiálové a energetické efektivnosti hospodářství, k poklesu měrných zátěží životního prostředí na jednotku HDP. Míra vlivu ekonomiky na životní prostředí tak dlouhodobě klesá, i když je nadále v kontextu zemí EU27 nadprůměrná. Tato skutečnost je způsobena značným podílem průmyslu na tvorbě HDP, vysokou těžbou i spotřebou fosilních paliv i nadprodukcí elektrické energie. S poklesem negativních vlivů na životní prostředí z velkých zdrojů znečišťování roste význam spotřeby domácností, zejména lokálního vytápění, spotřeby energie a vody a produkce odpadů, které ovlivňují celkový stav a vývoj životního prostředí v ČR.

 

 

Návrh připravovaného dokumentu naleznete v rubrice "Právo" ZDE. Podotýkáme, že se jedná o připravovaný dokument, který následně schvaluje vláda a poté je dána na vědomí oběma komorám Parlamentu České republiky.

 

Jaký je rozdíl mezi statistickou ročenkou a zprávou o stavu životního prostředí?

Tyto dvě publikace tvoří celek. Statistická ročenka obsahuje pouze fakta naopak Zpráva na základě těchto údajů provádí analýzu stavu životního prostředí a ukazuje, jak dál postupovat v návaznosti na stěžejní dokument - Státní politiku životního prostředí ČR.

 

Souvisejcí dokument:

Statistická ročenka životního prostředí České republiky 2012