Více času na podstatné

Stop břidlicovému plynu? ČR možná zakáže frakování

30.05.2012 09:23

Skupina českých senátorů přichystala zákon, který by měl zakázat využívání metody hydraulického štěpení při těžbě břidlicového plynu. K podobným krokům v poslední době přistupuje stále více členských zemí EU. Podle studie Mezinárodní energetické agentury nezbývá těžařům nic jiného, než investovat více prostředků do opatření, která usnadní udělení veřejného souhlasu pro těžbu nekonvenčních plynů.

 

Kvůli obavám z kontaminace pitné vody, ale také například z podpovrchových explozí již došlo k zákazu těžby břidlicového plynu ve Francii a Bulharsku. Tyto země spolu s Německem zavedly také moratorium na další průzkumné vrty. Znepokojení budí možná těžba břidlicových plynů také v Rakousku, kde se zásoby nacházejí kousek od hranic s Českou republikou. Pozitivně se k možné těžbě nekonvenčních plynů staví naopak Polsko.

 

Více na EurActiv.cz ZDE

 

Značnou zátěž při těžbě břidlicového plynu představují chemikálie, které těžařské firmy používají. Jaké látky vlastně do vrtů pumpují a které sloučeniny se dostávají na povrch? Jaká jsou rizika při těžbě břidlicového plynu? více se dozvíte v magazínu Nazeleno.cz ZDE