Více času na podstatné

Strategický analytický dokument pro oblast využívání druhotných surovin

23.02.2012 06:54

Strategický analytický dokument pro oblast využívání druhotných surovin byl zpracován formou veřejné zakázky v období 2010 — 2011. Zpracovatelem dokumentu je Vysoká škola ekonomická v Praze, která ke spolupráci přizvala společnost EKO—KOM a.s. Těmito subjekty byla oslovena řada odborníků z celé ČR a byl tak vytvořen pracovní tým 29 odborných expertů, zejména zástupců podnikatelské sféry, akademické obce, výzkumu a vývoje a dalších, kteří se podíleli na řešení jednotlivých komodit druhotných surovin.

Dokument obsahuje analýzu 11 základních komodit a zdrojů druhotných surovin, tj. kovy, papír, plasty, sklo, dřevo, stavební a demoliční hmoty, vedlejší energetické produkty, vozidla s ukončenou životností, odpadní elektrická a elektronická zařízení, pneumatiky, baterie a akumulátory. Výběr komodit byl založen na jejich významnosti jako technologického vstupu do výroby, hmotnostní produkce, potřebě a potenciálu využití v ČR, významnosti exportu atd. Analýza vychází z dostupné datové základny informačních zdrojů v ČR v oblasti druhotných surovin a obsahuje výsledky terénních šetření u subjektů nakládajících s vybranými komoditami druhotných surovin. Významnou částí dokumentu je zejména kapitola zaměřená na zdroje druhotných surovin včetně popisu materiálových toků a s nimi souvisejících finančních toků jednotlivých komodit. Dále je analyzována současná úroveň využívání druhotných surovin v ČR včetně vazby na dovoz a vývoz a situaci v EU. Popsány jsou charakteristiky (definice) materiálů, zdroje druhotných surovin (výskyt v ČR), prognóza vývoje výskytu, současné možnosti a kapacity pro využívání v ČR (reálné zpracovatelské kapacity), způsob nakládání s nevyužitými materiály, bariéry vyššího využívání druhotných surovin a závěrečná doporučení pro řešení identifikovaných bariér.

Důležitou součástí jsou SWOT analýzy pro jednotlivé materiálové toky druhotných surovin. Dokument obsahuje i analýzu potřeby a přínosu vzniku nových učebních a studijních oborů a profesí v oblasti recyklací a využívání druhotných surovin. Jsou formulovány strategické cíle politiky druhotných surovin, v horizontu plnění krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém. Navrženy jsou nástroje politiky druhotných surovin, které vychází z nástrojového mixu využívaného členskými zeměmi Evropské unie a OECD, resp. z jeho modifikací pro účely transpozice na podmínky ČR.

Formou připomínek, návrhů a oponentury se na přípravě dokumentu významně podílela i Rada pro druhotné suroviny a odpady, která byla ustavena při Pracovním týmu pro hospodářskou politiku Rady hospodářské a sociální dohody a rovněž i Pracovní skupina pro druhotné suroviny ustavená při Radě vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR.

Strategický analytický dokument pro oblast využívání druhotných surovin je základním materiálem pro zpracování Politiky druhotných surovin ČR, která se v současné době finalizuje a tvoří nedílnou součást aktualizované Surovinové politiky ČR.

 

 

 

Zdroj: MPO