Více času na podstatné

Středočeský kraj připraví energetickou poradnu EKIS

04.03.2014 08:15
Účinného pomocníka v oblasti poradenství o energetických úsporách a obnovitelných zdrojích energie připraví pro občany v dohledné době Středočeský kraj. Jde o bezplatnou službu pro veřejnost k podpoře zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie. Využívat ji budou moci občané, veřejná správa, podniky a podnikatelé. Na svém zasedání v pondělí 3. března 2014 o tom rozhodli krajští radní.
„Rozhodli jsme se využít nabídku společnosti C.T.I. EKO, s.r.o, která projevila zájem o spolupráci s naším krajem na provozování tzv. Energetického konzultačního a informačního střediska (EKIS). Jde o bezplatnou službu pro veřejnost k podpoře zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie. Využívat ji budou moci občané, veřejná správa, podniky a podnikatelé,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

„Lidé získají například potřebné informace při instalaci nového ekologického kotle, tepelných čerpadel nebo při zateplování budov. Obce a města jistě přivítají informace o výměně veřejného osvětlení, energetických auditech i možnost konzultací u celé řady dalších činností souvisejících s budováním infrastruktury,“ doplnil hejtmana náměstek pro životní prostřední a zemědělství Marek Semerád, který je zároveň nositelem myšlenky vzniku této poradny. 

Poradenství budou vykonávat odborníci, kteří budou placeni Ministerstvem průmyslu a obchodu. „Kraj poskytne bezplatně pro poradnu EKIS kancelář, připojení k internetu a základní vybavení pro možnost návštěv občanů. Otevřeno pro veřejnost bude jednou týdně – v pondělí od 12 do16 hodin. Ve středu pak bude odborný poradce na základě požadavků obcí a měst vyjíždět a bude konzultovat jejich požadavky na místě,“ dodal náměstek Semerád.

Poradna poskytne konzultace také prostřednictvím tzv. INTERNETOVÉ PORADNY i-EKIS. Bude umět odpovědět na dotazy z následujících oblastí: ceny energií, účtování tepla; dotace a financování projektů; elektřina; energetické audity, energetické průkazy, štítky budov; energie biomasy; energie slunce - výroba elektřiny; energie slunce - výroba tepla; energie v obcích, městech a regionech; energie vody; energie větru; legislativa; měření a regulace; metoda EPC; nízkoenergetické a pasivní domy; osvětlení; palivové články; plyn; příprava teplé vody; tepelná čerpadla, geotermální energie; uhlí; úsporná opatření v průmyslu; vytápění; využití odpadního tepla; větrání a rekuperace; nebo zateplování budov.

„Věřím, že občané, podnikatelé i celá řada výrobních firem tuto naši pomoc přivítá se stejnou odezvou jako nedávné tzv. kotlíkové dotace. Tedy jako dobrou veřejnou službu, kterou budou zdarma využívat,“ řekl závěrem hejtman Josef Řihák.