Více času na podstatné

Světový energetický výhled zveřejněn!

11.12.2014 18:02

SHRNUTÍ KE STAŽENÍ! Hlavní ekonom Mezinárodní energetické agentury při OECD Fatih Birol představil dnes v Černínském paláci výroční verzi Světového energetického výhledu pro rok 2014 široké odborné veřejnosti, představitelům podniků 
i politikům, zástupcům samospráv a dalších institucí. Prestižní publikace obsahuje komplexní analýzu energetických trhů, exportní i importní energetické trendy včetně shrnutí jejich významu pro energetickou bezpečnost, ekonomický rozvoj i ochranu životního prostředí.

Zpráva prezentuje hlavní trendy v globálním energetickém systému. Nepokoje v oblastech Blízkého východu, konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, nejistá budoucnost jaderné energie, ale 
i nepříliš povzbudivá mezinárodní vyjednávání o změně klimatu, to jsou hlavní výzvy globálnímu energetickému systému.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) varuje, že nárůst poptávky o 37 % do roku 2040 bude představovat zásadní tlak na energetický systém. Ropa, zemní plyn, uhlí a nízkoenergetické zdroje - tedy jaderné 
a obnovitelné zdroje energie, představují prakticky rovnocenné části světové skladby dodávek energie, ačkoliv jednotlivé zdroje čelí různým problémům. Výhled naznačuje, že uhlí a ropa dosáhnou v roce 2040 ustálené úrovně, zatímco obnovitelné zdroje čeká velký rozvoj zejména díky snižování cen a dotacím a do konce roku 2040 by měly produkovat téměř polovinu elektrické energie.

 

ČTK: Aktualizace Státní energetické koncepce míří na vládu, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) už materiál podepsal. Na dnešní prezentaci světového energetického výhledu v Praze to uvedl náměstek ministra Pavel Šolc. Koncepce obsahuje šest základních variant dlouhodobého vývoje české energetiky do roku 2040, nejpravděpodobnější vývoj je obsažen ve variantě nazvané optimalizovaný scénář. Ta mimo jiné předpokládá, že primárním energetickým zdrojem by se mělo stát jádro, následované zemním plynem a ropou.

 

WEO 2014 je zaměřen i na vývojové trendy v oblasti jaderné energie.  Přichází s tvrzením, že do roku 2040 dojde k nárůstu instalovaných kapacit o 60 % v zemích jako je Čína, Indie, Jižní Korea a Rusko, zatímco ve světovém energetickém mixu již nebude překonán historický vrchol, ačkoliv jaderná energie hraje strategickou roli v posilování energetické bezpečnosti. Jaderná energie celosvětově čelí na konkurenčních trzích důležitým výzvám, regulatorním rizikům, zásadním rozhodnutím o odstavení jaderných elektráren či problematice rostoucího objemu vyhořelého paliva. „Jaderná energie může i nadále sehrávat strategickou roli v posilování energetické bezpečnosti,“ uvedl v rámci diskuze Fatih Birol.

K jaderné energii uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu odborný kulatý stůl, v jehož rámci dominovalo téma role jádra ve světové a české energetice. Jedná se o jednu z dalších aktivit v kontextu diskuse o dalším využití jaderné energetiky v ČR.

„Jaderná energie zůstává strategickou volbou pro země, které mají jen omezené možnosti v dostupnosti zdrojů energie, přispívající ke snížení emisí CO2 a zároveň nezvyšující energetické závislosti, což je v českém kontextu silně rezonující argument,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

Dokument ke stažení:

Shrnutí Světového energetického výhledu 2014