Více času na podstatné

T-Mobile testuje alternativní zdroje energie pro mobilní síť

09.11.2011 09:12

Společnost T-Mobile spustila pilotní projekt využití alternativních zdrojů energie pro provoz vysílačů. Operátor umístil na střechu roztylského sídla v Praze větrnou i solární elektrárnu, která dodává proud mobilní síti v okolí i uvnitř budovy a mobilní signál je tak šířen bez jakékoliv zátěže pro životní prostředí. Jako záloha v případě výpadku navíc neslouží běžný dieselagregát, ale zařízení poháněné kapalným vodíkem a metanolem, které jsou v Česku použity vůbec poprvé. Celý projekt by měl přinést zkušenosti se systémem hybridního napájení v reálném provozu telekomunikační sítě.

Na střeše roztylské centrály a na pozemku vedle budovy je nyní celkem 72 fotovoltaických solárních panelů o výkonu 220 Wp, větrná turbína Ropatec s výkonem 3 kW a dva vodíkové články coby záložní napájení. Pro případy nedostatečné produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů je zde možné napájení z běžné distribuční sítě. 

Pokud by došlo ke kompletnímu výpadku elektřiny, připravena je pojistka v podobě dvoustupňové zálohy. První tvoří vodíkový článek, který využívá plynný vodík z tlakových nádob. Druhým je pak vodíkový článek s metanolovým vyvíječem. 

Celý systém řídí jedinečná řídící jednotka HPSU (Hybrid Power Source Unit), která řídí nejen provoz alternativních zdrojů energie a průběžně sleduje jejich stav stav, ale rovněž měří množství vyrobené a spotřebované energie. 

 

Více informací a fotografie ZDE

 

Zdroj: T-mobil