Více času na podstatné

TAČR: program EPSILON bude vyhlášen dne 5. května 2014

31.03.2014 09:53

DOTAČNÍ ECHO Technologická agentura ČR oznámila, že 1. veřejná soutěž programu EPSILON bude vyhlášena dne 5. května 2014. Struktura návrhu projektu bude vycházet z aktualizovaného návrhu projektu 4. veřejné soutěže programu ALFA, s ohledem  na specifika daná programem EPSILON. Vzhledem k této skutečnosti se uchazeči budou moci s dostatečným předstihem připravit na podávání návrhů projektů do 1. veřejné soutěže programu EPSILON.

Program EPSILON je zaměřen zejména na zlepšení pozice českého a v globálním kontextu i evropského průmyslu pomocí podpory projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro rychlé uplatnění v nových produktech, výrobních postupech a službách, zejména v těchto prioritních oblastech: Konkurenceschopná ekonomika založená na znalostech, Udržitelnost energetiky a materiálových zdrojů a Prostředí pro kvalitní život.

Cílem programu EPSILON je podpora projektů, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro rychlé uplatnění v nových produktech, výrobních postupech a službách. Nástrojem pro dosažení uvedeného cíle je naplňování Národních priorit orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (Priority) prostřednictvím podpory projektů, v rámci kterých budou realizovány výzkumné cíle oblastí a podoblastí daných priorit. Program je tedy založen na plnění cílů Priorit nikoliv oborově. Cíl programu směřuje k podpoře zejména průmyslových aplikací při využití nových technologií a nových materiálů v energetice, životním prostředí a dopravě. Pro účely dosažení cíle je program rozčleněn do 3 podprogramů: 1 - Znalostní ekonomika, 2 - Energetika a materiály a 3 - Životní prostředí. Více o programu EPSILON ZDE.

 

Ověřování environmentálních technologií

Do projektových žádostí programu Epsilon nezapomeňte zahrnout ověření produktů, postupů a metod podle EU ETV (více ZDE). Každý, kdo užije metodiku EU ETV bude mít jistotu, že při jejím dodržení budou získané výsledky průkazné a opakovatelné. Akreditovaný odborný orgán CEMC ETVCZ je oprávněn udělovat mezinárodně uznávané certifikace.

 

Zdroj: Technologická agentura ČR

Foto: © Armonn | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images