Více času na podstatné

Tématem lednového Odpadového fóra je oběhové hospodářství

07.01.2016 09:22

Na světě je první číslo Odpadového fóra novém roce 2016. Hlavním tématem čísla je Oběhové hospodářství, tedy největší události v oblasti odpadového hospodářství - čerstvému baličku, který nám loni v prosinci předčasně nadělila Evropská komise pod stromeček. Z úvodníku časopisu se dozvíte, že změna roku přinesla i profesní změny v redakce. Do redakce totiž nastoupila nová šéfredaktorka Jana Drábková.

Otázkou do polemiky je, zda je v ČR oběhové hospodářství reálné. Otázka se vztahuje ke zmíněnému balíčku a jeho hodnocení v Evropě. Účastníci diskuze jsou představitelé Asekolu, Institutu Cirkulární ekonomiky, Pražských služeb, ČAOH, Hnutí Duha a Svazu průmyslu druhotných surovin ČR. Obecně vzato, účastníci polemiky se rozdělí do dvou táborů: zatímco jeden tábor považuje funkční odpadové hospodářství za utopii, druhý tábor balíček vítá a recyklační cíle považuje za reálné. Diskutující strany ve svých odpovědích vysvětlují, proč podle nich koncept udržitelného rozvoje v současné „spotřebitelské“ společnosti selhává, jaká specifika má české prostředí a jaké cesty pro uskutečnění cílů navrhují.

Ve svém článku Zděnek Horsák ze společnosti SUEZ CZ navazuje na téma překážek v oběhovém hospodářství, kde zdůrazňuje trojí druh problémů pro fungování cirkulární ekonomiky.

Pro čtenáře, kterým pořád zbudou otázky týkající se balíčku, jsme připravili „Otázky a odpovědi k balíčku o oběhovém hospodářství“. Tam se dozvíte, o jaké konkrétní cíle se jedná a jaké strategie Evropská komise navrhuje. 

Kromě toho, číslo obsahuje rozsáhlé komentáře Ing. Pavlíny Kulhánkové z MPO a Jana Maršáka z MŽP ohledně jednotlivých bodů nového balíčku.

V lednovém čísle také naleznete rozhovor s doktorkou Annou Kárníkovou z Oddělení pro udržitelný rozvoj na Úřadu vlády. V rozhovoru se Odpadovému fóru svěřuje, jaké činnosti se její oddělení věnuje, jaký postoj má vůči průmyslu a co považuje za základ pro prosazení udržitelného rozvoje.

Odpadové fórum se nově bude zaměřovat i na další oblasti životního prostředí. Již v lednovém čísle se více věnujeme novele zákona o ochraně ovzduší, kterou nedávno schválila vláda. Na další čísla připravujeme například polemiku na téma spalování odpadů (kontrola domácích topenišť) nebo třeba na téma zpřísnění limitů pro čističky odpadních vod. Předem všem v tomto směru děkujeme za spolupráci.

Odborný časopis Odpadové fórum (www.odpadoveforum.cz) si určitě objednejte ještě dnes, další informace najdete ZDE.

 

Nové personální složení redakce Odpadového fóra:

Mgr. Jana Drábková, šéfredaktor

mail: drabkova@cemc.cz, 274 784 067       

 

Ing. Ondřej Procházka, CSc., odborný redaktor

mail: prochazka@cemc.cz, tel.: 274 784 448

 

Mgr. Kristina Veinbender, inzerce, redakce

mail: veinbender@cemc.cz, tel.: 727 869 016