Více času na podstatné

Temelín je připojen do sítě

26.08.2015 17:16

Jaderná elektrárna Temelín je od středy 26. srpna znovu celá připojena do přenosové sítě. Oba její bloky by měly po dosažení plného výkonu dodávat rekordní množství elektřiny. Letos zde totiž skončila rozsáhlá modernizace spojená s dalším zvýšením výkonu.

Přesně plánovaných 47 dnů trvala odstávka prvního výrobního bloku temelínské elektrárny. Během této doby zde zaměstnanci vyměnili čtvrtinu paliva, dokončili opatření vycházejících z takzvaných stress-testů a zkontrolovali řadu zařízení, včetně jedné z chladicích věží. V průběhu středečního dopoledne jej operátoři připojili zpět do sítě.

Plného výkonu by celá elektrárna měla dosáhnout v průběhu příštích tří dnů. A její provozovatelé čekají od modernizovaných turbín mimořádně vysoké výkony. U obou bloků totiž skončila výměna nízkotlakých dílů a výsledkem by mělo být zvýšení jejich výkonu.

„Původní výkon obou bloků jsme postupně zvýšili z původních cca 2000 megawatt na aktuálních 2156MW. Dá se to srovnat s výstavbou třeba uhelného bloku, nebo opravdu velké vodní elektrárny. To vše bez větší spotřeby paliva, emisí a podobně,“ upřesňuje ředitel elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

I přesto ale kvůli kvůli prodloužení odstávky druhého bloku představitelé jihočeské jaderné elektrárny nepočítají s překonáním dosud nejvyšší roční výrobny elektřiny z roku 2012. Dosud Temelín vyrobil v letošním roce 8,12 miliard kilowatthodin elektřiny.