Více času na podstatné

Tento týden budou jednat obě komory parlamentu. Evropská rada projedná oblast klimatu a energetiky.

20.10.2014 10:52

AVÍZO Schůze obou komor parlamentu budou velmi bohaté na oblast životního prostředí. Schůze poslanecké sněmovny začíná již zítra a senátoři zahájí schůzi ve středu. Na pořadu je například novela zákona o hospodaření s energií a novela zákona o emisních povolenkách.  Ve čtvrtek začíná zasedání Evropské rady a tématem bude problematika klimatu a energetiky.

K další schůzi poslanecké sněmovny zasednou poslanci dne 21. října ve dvě hodiny odpoledne. Dle návrhu programu by měli poslanci projednávat hned na začátku dva environmentální předpisy. Jednak novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou před časem schválila vláda. A dále novelu zákona o právu na informace o životním prostředí. Na pořadu schůze jsou navrženy také novely zákona o hospodaření s energií, horního zákona i téma NP Šumava.

Senátoři zasednou do lavic o den později. Další 26. schůze Senátu bude tedy zahájena ve středu 22. října ráno v 9 hodin. Senátoři dle návrhu programu projednají novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a dále evropský tisk týkající se energetické účinnosti a a její příspěvek k energetické bezpečnosti a rámec evropské politiky do roku 2030 v oblasti klimatu a energetiky.

 

Anotace ke schůzím parlamentu ČR:

 

Energetický zákon

Vláda ČR by měla dnes projednat novelu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb. tedy energetický zákon. Novelu zákona měla vláda projednat už minulý týden, ale nakonec bylo projednávání odloženo. Novelu energetického zákona schválila na potřetí Legislativní rady vlády dne 9. října na mimořádném zasedání (více ZDE).

 

Evropa

Tento týden se také koná ve Štrasburku plenární zasedání Evropského parlamentu. Dále ve čtvrtek začíná dvoudenní zasedání Evropské rady, na kterém by se předsedové vlád a hlavy států měli shodnout na evropském rámci pro klima a energetiku 2030. Připomínáme, že Slyšení Šefčoviče, který by měl být zodpovědný za energetickou unii, proběhne dnes večer (více ZDE).

 

Schůze budeme sledovat a opět přinášet aktuální informace.

 

 

Zdroj: Tretiruka.cz, CEBRE