Více času na podstatné

Tento týden poslanci i senátoři projednají řadu environmentálních předpisů

17.03.2014 10:03

Tento týden budou jednat obě komory parlamentu. Již zítra bude zahájena 7. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Poslanci mají mimo jiné na programu senátní novelu zákona o ochraně ovzduší v prvním čtení a dále novelu energetického zákona resp. zákona o podpoře OZE ve druhém čtení. Novela zákona v posledních týdnech vyvolala řadu reakcí, ERÚ  se dokonce obrátil kvůli novele na Evropskou komisi. Odpadová legislativa bude velkým tématem březnové schůze senátu. Senátoři podle navrhovaného programu projednají novelu zákona o obalech i novelu chemického zákona. Oba tyto předpisy začátkem února schválila poslanecká sněmovna. Na programu je i druhé čtení senátního návrhu novely zákona o odpadech, která má za cíl dát obcím možnost určit, kde mohou být umístěné sběrny a výkupny odpadů. Dále senátoři projednají návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Schůze senátu je naplánována na 19. března od 9 hodin. Program jednání evropského Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin najdete na konci článku.

 

Poslanecká sněmovna - 7. schůze od 18. března 2014

 

Novela energetického zákona a zákona na podporu OZE (II. čtení)

Novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie podle důvodové zprávy reaguje na současnou problematiku účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny mezi jednotlivými účastníky trhu s elektřinou, kdy z důvodu nezřejmého právního stavu mohou nastat situace, že někteří obchodníci s elektřinou přestanou svým zákazníkům účtovat cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny a zajistí si tak z důvodu snížení celkové konečné ceny elektřiny konkurenční výhodu. 

Sněmovní hospodářský výbor na konci února přerušil projednávání novely energetického zákona, která má vyjasnit situaci kolem účtování poplatků za obnovitelné zdroje energie. Zpravodaj k novele Milan Urban (ČSSD) návrh na přerušení zdůvodnil tím, že se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, které vyžadují podrobné posouzení. Výbor se chce k novele vrátit 18. března před zahájením březnové schůze Sněmovny. Jeden z pozměňovacích návrhů předložil i místopředseda výboru Urban a týká se Energetického regulačního úřadu. To znamená, že by existovala rada okolo předsedkyně nebo předsedy ERÚ. Rada by byla vytvořena z odborníků. Server iHNed.cz k tomu napsal, že Urbanův návrh může za určitých podmínek odstranit nynější předsedkyni úřadu Alenu Vitáskovou. To Urban odmítá.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková infomovala média, že se obává destabilizace energetického trhu v České republice. K tomu by podle ní mohlo dojít, pokud uspěje poslanec ČSSD Milan Urban se svým návrhem, aby úřad v budoucnu vedla pětičlenná rada. „Jde už o několikátý pokus omezit samostatnost, nezávislost a pravomoci Energetického regulačního úřadu,“ tlumočí postoj Aleny Vitáskové mluvčí ERU Jiří Chvojka a dodává, co konkrétně předsedkyni úřadu na návrhu poslance ČSSD Milana Urbana vadí.

Podle Aleny Vitáskové chtějí přes návrh poslance Urbana zájmové skupiny ovládnout ERÚ, aby nemohlo dojít k dalšímu snížení cen energií. Impuls k jejímu sesazení je podle Vitáskové dán také plánem úřadu převzít i vodárenský sektor. Předsedkyně ERÚ také tvrdí, že ji Milan Urban vydíral.

ERÚ se kvůli novele energetického zákona obrátil na Evropskou komisi (viz níže).

 

Související článek/odkaz:

ERÚ se kvůli novele energetického zákona obrátil na Evropskou komisi

ČRo: Vitásková se obává o nezávislost ERÚ, poslanec Urban chce rozšířit jeho vedení

Hospodářský výbor přerušil jednání o novele upravující poplatky za OZE

Na nejasnost okolo účtování nákladů na podporu OZE reaguje MPO návrhem novely zákonů
Novela energetického zákona a zákona POZE - ST99

 

Senátní návrh novely zákona o ochraně ovzduší (I. čtení)

Senát schválil novelu zákona o ochraně ovzduší ve znění pozměňovacích návrhů v prosinci 2013. Předložený návrh zákona doplňuje možnost výměny emisních stropů mezi provozovateli a odstraňuje další nedostatky současné podoby zákona, vyplývající ze zkušeností s jeho aplikací. Výbory Senátu navrhly shodná jednak legislativně technické změny a také doplnily nové požadavky na spalovací stacionární zdroje na kapalná nebo plynná paliva tj. na pístové spalovací motory a plynových turbín. Tyto požadavky budou doplněny do přílohy č. 10 zákona. Realizace kompenzačních opatření u nových pozemních komunikací, které novela mění, byla velkým tématem. Poslanci projednají novleu zákona v prvním čtení.

 

Senátní návrh zákona, kterým  se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší - Sněmovní tisk 77

 

 

Senát - 19. schůze od 19.3.2014

 

Chemický zákon:

Novela zákona představuje adaptaci na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012 kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 648/2004, pokud jde o používání fosforečnanů a jiných sloučenin fosforu v pracích prostředcích pro spotřebitele a v detergentech určených pro automatické myčky nádobí pro spotřebitele. Cílem změny nařízení je harmonizace uvádění detergentů na trh a ochrana životního prostředí tím, že se sníží eutrofizace způsobená fosforem z detergentů používaných spotřebiteli. V rámci adaptace je třeba ve vnitrostátní úpravě stanovit nápravná opatření a sankce při porušení povinností stanovených nařízením. V návaznosti na adaptaci na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012 je nutno zrušit ustanovení vodního zákona, která jsou fakticky duplicitní s úpravou obsaženou v přímo použitelném nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 259/2012.

Novela zákona dále do zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, transponuje čl. 30 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU o kontrole nebezpečí závažných havárií s přítomností nebezpečných látek a o změně a následném zrušení směrnice Rady 96/82/ES. Implementace čl. 30 musí být provedena do 4. února 2014. Výsledkem transpozice čl. 30 směrnice bude, že provozovatelé tepláren, kteří skladují méně než 2500 tun těžkého topného oleje, nebudou nadále spadat pod zákon o prevenci závažných havárií. V současné době je zařazeno pod zákon o prevenci závažných havárií 13 objektů s umístěným těžkým topným olejem. Po nabytí účinnosti navržené novely zákona klesne počet objektů s umístěným těžkým topným olejem zařazených pod zákon o prevenci závažných havárií na 5.


Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s Vládním návrhem zákona počátkem února, kterým se mění zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění zákona č. 279/2013 Sb., a některé další zákony podle sněmovního tisku 67, ve znění schválených úprav. Vzhledem k tomu, že do sněmovního tisku 67/0 nebyla do třetí části článku V. promítnuta novela vodního zákona publikovaná ve Sbírce zákonů pod číslem 275/2013, bylo nutné tuto opravu zohlednit legislativně technickými opravami

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění zákona č. 279/2013 Sb., a některé další zákony /senátní tisk č. 234/

 

Zákon o obalech:

Novela zákona o obalech se dotýká recyklačních cílů a dále se v příloze uvádí názorné příklady některých výrobků z hlediska zda jsou či nejsou obalem. Poslanci na únorové schůzi nejprve zamítli pozměňovací návrh výboru pro životní prostředí a naopak se přiklonili k pozměňovacímu návrhu poslance M. Urbana (ČSSD). Senátní výbor pro životní prostředí doporučil schválit novelu zákona o obalech beze změn (usnesení ZDE), více ZDE.

 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 239/


Zákon o odpadech:
Senátoři v prosinci minulého roku projednali v prvním čtení novelu zákona o odpadech. V návrhu senátoři navrhují, aby zákon obsahoval zmocnění pro obce stanovit obecně závaznou vyhláškou vydanou v samostatné působnosti, na kterých místech v obci může být zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů povoleno a dále omezení provozní doby takového zařízení. Novelu projednaly patřičné výbory a navrhují níže uvedené pozměňovací návrhy:

VUZ: Podkladový materiál
UP: Podkladový materiál
VHZD: Podkladový materiál

 

Návrh senátního návrhu zákona senátora Jaroslava Zemana a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 196/ (2. čtení)

 

Směrnice o obalech - omezení plastových tašek:

Senát také projená návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek /evropský senátní tisk č. N 102/09/. Obecným cílem předmětného návrhu ve věci plastových nákupních tašek je omezit nepříznivé dopady na životní prostředí, podpořit předcházení vzniku odpadu a účinnější využívání zdrojů a zároveň omezit negativní sociálně-ekonomické dopady. Konkrétněji se pak návrh snaží snížit v Evropské unii spotřebu plastových nákupních tašek o tloušťce nedosahující 50 mikronů (0,05 milimetrů).

Návrh mění ustanovení článku 4 (Prevence) směrnice 94/62/ES tak, že ukládá členským státům povinnost přijmout opatření ke snížení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek. Tato opatření mohou podle návrhu spočívat mimo jiné v uplatnění ekonomických nástrojů nebo v omezeních při uvádění na trh v rámci odchylky od článku 18 směrnice. Posledně jmenované ustanovení tak rozšiřuje řadu nástrojů, jež mají členské státy k řešení neudržitelné spotřeby plastových tašek k dispozici. V článku 3 (Definice) je pro účely směrnice vymezen pojem „lehké plastové nákupní tašky“.

 

Další body navrhovaného programu Senátu ČR:

  • Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2012 /senátní tisk č. 192/
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů /evropský senátní tisk č. N 095/09/

 

EU:  Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin:

Termín schůze: 19. března 2014

Program:

  • Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě o statistikách sestavených podle nařízení (ES) č. 2150/2002 o statistice odpadů a jejich kvalitě
  • Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě o provádění směrnice 2009/31/ES o geologickém ukládání oxidu uhličitého
  • Zpráva Komise Evropskému parlamentu a Radě: Jakost benzinu a motorové nafty používaných v silniční dopravě v Evropské unii – jedenáctá výroční zpráva (Zpráva za rok 2012)
  • Vytvoření a uplatňování rezervy tržní stability pro systém Unie pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a změna směrnice 2003/87/ES
  • Přeprava odpadů
  • Změna směrnice 2003/87/ES o vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství s cílem provést do roku 2020 mezinárodní dohodu o uplatňování jednotného celosvětového tržního opatření na emise z mezinárodní letecké dopravy
  • Změna nařízení (EU) č. 525/2013, pokud jde o technické provedení Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu
  • Snížení národních emisí některých látek znečišťujících ovzduší a změna směrnice 2003/35/ES