Více času na podstatné

Tento týden v Parlamentu: dvojí kvalita potravin, glyfosát a energetická účinnost budov

10.10.2017 12:43

Výbory evropského parlamentu jednají mj. tento týden o energetické účinnosti budov, dvojí kvalitě potravin nebo rizicích glyfosátu. Poslanci také vyberou finalisty letošní Sacharovovy ceny a bude udělena Cena evropského občana.

 

 

Glyfosát

Veřejné slyšení výboru pro zemědělství ve středu by mělo objasnit argumenty pro a proti glyfosátu. Panují obavy, že je tento široce používaný herbicid rakovinotvorný. Poslanci se chtějí zaměřit na to, jakým způsobem Evropská komise posuzuje rizikovost glyfosátu. Ta má totiž v prosinci rozhodnout o prodloužení povolení pro užívání glyfosátu a v médiích se v této souvislosti objevily informace, že zaměstnanci firmy Monsanto se snažili rozhodnutí evropské exekutivy ovlivnit.


Energetická účinnost budov

Budovy by měly do roku 2050 dosáhnout ambiciózních cílů, co se týče energetické účinnosti a snižování emisí CO2. Povedou k tomu nová pravidla, o nichž výbor pro energetiku hlasuje ve středu.

 

Dvojí kvalita potravin

Pravidla EU týkající se potravin a ochrany spotřebitelů by měla být podle poslanců lépe vymáhána, aby nevznikaly situace, kdy jsou pod stejnou značkou a ve stejném obalu prodávány výrobky různé kvality. Výbor pro vnitřní trh o problému diskutuje s Evropskou komisí ve středu. V pátek 13. října se k této problematice mimo jiné koná ministerský spotřebitelský summit v Bratislavě pořádaný slovenskou a českou vládou.

 

 

Přesídlování uprchlíků do EU

Lidé, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu, by měli mít legální a bezpečný způsob, jak se jako uprchlíci dostat do Evropské unie. Strukturu a jednotná unijní pravidla takzvanému přesídlování azylantů ze zemí mimo EU má dát unijní rámec pro přesídlování. Ve čtvrtek o daném návrhu Komise hlasuje výbor pro spravedlnost a vnitro.

 

 

Sacharovova cena za svobodu myšlení

V úterý vstoupíme do finále výběru laureáta lidskoprávní ceny, kterou Parlament každoročně udílí. Na společném jednání výborů zahraničního a rozvojového budou vybráni tři finalisté ze současných šesti nominovaných.


Cena evropského občana

Charita ČR a mobilní HOSPIC Strom života získali letos za Českou republiku ocenění za přínos v prosazování lepšího vzájemného porozumění v EU a podporu společných evropských hodnot neboli Cenu evropského občana. Ve středu se v Bruselu koná slavnostní předání cen všem čtyřiceti devíti laureátům z dvaceti šesti zemí EU.