Více času na podstatné

Teplá zima měla pozitivní vliv na čistotu ovzduší, smogových situací bylo méně

12.04.2014 17:33

V zimní sezóně 2013/2014 bylo vyhlášeno méně smogových situací a regulací než v sezóně předešlé. Teplá zima měla totiž pozitivní vliv na čistotu ovzduší, neboť vzniklo méně emisí škodlivin z lokálního vytápění tuhými palivy a rovněž z dalších zdrojů, které vyrábějí teplo. Na druhou stranu se většina sezóny vyznačovala podprůměrnou srážkovou aktivitou. Srážky jsou důležité, neboť čistí atmosféru od znečišťujících látek. V tiskové zprávě o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V zimní sezóně 2013/2014 bylo vyhlášeno méně smogových situací a regulací než v sezóně předešlé. Rozptylové podmínky byly po celou sezónu převážně nepříznivé až mírně nepříznivé, nicméně průměrné měsíční teploty od října do března byly nad dlouhodobým normálem let 1961–1990 (v lednu až březnu dokonce o více jak 3 °C). Teplá zima má pozitivní vliv na čistotu ovzduší, neboť vzniká méně emisí škodlivin z lokálního vytápění tuhými palivy a rovněž z dalších zdrojů, které vyrábějí teplo. Na druhou stranu se většina sezóny vyznačovala podprůměrnou srážkovou aktivitou. Největší odchylka byla zaznamenána v únoru, kdy spadlo o 74 % srážek méně srážek oproti dlouhobému normálu. Srážky mají pozitivní vliv na kvalitu ovzduší, neboť čistí atmosféru od znečišťujících látek.

 

Smogová situace je stav mimořádně znečištěného ovzduší, kdy úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, částicemi PM10 nebo troposférickým ozonem překročí některou z prahových hodnot uvedených v příloze zákona o ochraně ovzduší. Vznik smogové situace a její ukončení vyhlašuje ministerstvo neprodleně ve veřejně přístupném informačním systému a v médiích. (zákon č. 201/2012 Sb. §10 a příloha č.6)

 

Za celou sezonu zimní sezónu 2013/2014, bylo ve všech 15 oblastech SVRS vyhlášeno pouze 5 smogových situací, způsobených zvýšenými koncentracemi suspendovaných částic frakce PM10. Smogové situace z důvodu vysokých koncentrací oxidu dusičitého NO2 a oxidu siřičitého SO2 nebyly vyhlášeny. Oproti minulým sezónám nebyla vyhlášena žádná regulace vybraných zdrojů. Smogové situace se omezily pouze na dvě severomoravské oblasti: aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek (O/K/F-M) bez Třinecka s celkovou délkou 156 hodin a Zónu Moravskoslezsko (Moravskoslezský kraj bez aglomerace O/K/F-M a Třinecka) s celkovou délkou 23 hodin. Nejdelší smogová situace byla vyhlášena v březnu a trvala celkem 63 hodin. Průměrná délka trvání jednotlivých smogových situací byla 36 hodin.

Zlepšení kvality ovzduší proti minulé sezóně lze také dokumentovat na snížení počtu dní s překročením průměrné denní koncentrace suspendovaných částic frakce PM10 50 μg m-3 (hodnota denního imisního limitu pro ochranu zdraví s povoleným počtem 35 překročení za celý kalendářní rok). Počet dní s překročeným imisním limitem poklesl celkem na 12 územích SVRS a na 3 územích vzrostl. V sezóně 2013/2014 se tak snížil počet dní s překročením o 6 % oproti sezóně 2012/2013. Počet dní s překročením prahových koncentrací pro vyhlášení smogové situace a regulace se snížil ve všech případech. Celkovou situaci dokumentuje následující tabulka.

 

Doporučujeme:

Příručka ochrany kvality ovzduší ke stažení - ZDE