Více času na podstatné

Teplárenské sdružení podporuje reformu odpadového hospodářství

29.05.2014 12:48

Česká republika má vážný problém v odpadovém hospodářství, protože obrovské množství využitelného odpadu stále končí na skládkách a dřívější opatření nepřinesla žádaný efekt. Je proto nezbytné vrátit poplatku za skládkování motivační funkci a stanovit termín ukončení skládkování využitelného odpadu. Chce to po nás Brusel a měli bychom to udělat i kvůli sobě. Požadavek na zvýšení poplatku za skládkování obsahuje také schválená Státní politika životního prostředí České republiky 2012−2020.

„Diskuze MŽP s odbornou veřejností o potřebě zásadní reformy odpadového hospodářství a ukončení skládkování využitelného odpadu běží už dlouhá léta. Jsme rádi, že pod vedením ministra Brabce přešlo MŽP konečně od slov k činům,“ řekl místopředseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Návrh odsouhlasený výborem pro životní prostředí je v základních bodech zcela v intencích odborné debaty, která probíhá již více než dva roky za účasti všech relevantních subjektů zainteresovaných v odpadovém hospodářství.

„Návrh novely zákona o odpadech nemohl překvapit nikoho, kdo četl Státní politiku životního prostředí a viděl koaliční smlouvu a programové prohlášení vlády Bohuslava Sobotky,“ řekl ředitel výkonného pracoviště TSČR Martin Hájek a dodal: „Samozřejmě bychom si představovali radikálnější návrh a rychlejší růst poplatku za skládkování, ale chápeme, že politika je umění možného.“

Návrh počítá s postupným zvyšováním celkového poplatku za skládkování komunálního odpadu z dnešních 500 Kč za tunu odpadu až na 1000 Kč za tunu v roce 2020. Poplatek za skládkování není poplatkem, který platí občané za odvoz popelnic. V poplatku placeném občany tvoří poplatek za skládkování odpadu jen malou část. Zvýšení poplatku za skládkování o 100 Kč/tunu podle výpočtu Ministerstva životního prostředí znamená zvýšení „poplatku za popelnici“ o 21 Kč na osobu za rok. A to ještě za předpokladu, že by se v odpadovém hospodářství nic nezměnilo. Pokud občané svůj odpad vytřídí do barevných kontejnerů, nebudou připlácet za jeho skládkování.

 

Související článek:

Zdražení poplatku za odpad vyjde jako jedno pivo, tvrdí úředník (ČN, 29.5.2014)

Usnesení VŽP č. 32 (21. května 2014)

Informace MŽP k průběhu jednání sněmovního výboru pro životní prostředí o novele zákona o odpadech

Reakce MŽP na informace ke zvýšení poplatků za skládkování

Platby za popelnice mohou v příštích pěti letech podražit až o 250 korun

ČAOH: Poslanci prosadili ve výboru zdražení odpadů pomocí přílepku (23.5.2014)