Více času na podstatné

Topolánek: Množství odpadu nebude klesat, v Česku je prostor pro výstavbu nových spaloven. Postavit energetiku na OZE je nesmysl.

20.09.2013 07:43

Předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek prosazuje nový zákon o odpadech. Podle něj se nedá očekávat, že množství odpadu bude v budoucnu klesat a v Česku je prostor pro výstavbu nových spaloven. "Jestli všechno, co není možné recyklovat, se energeticky využije, dostáváme se až na padesát procent, jako ve výše uvedených zemích. To, že odpadu může být málo, je otázka nastavených kapacit, ne problém odpadu jako takového." říká Topolánek v rozhovoru pro HN a dodává "A nemluvím jen o tom, že teplárníci odpad potřebují. Na jedné straně nám chtějí zakázat uhlí, které nám neumožní těžit, nepodpoří spoluspalování biomasy, plyn je drahý, takže alternativa je co? Větrníky po celém Česku? To je přece nesmysl." M. Topolánek se dále domnívá, že doba skládek skončila a že byla zbytečně dlouhá. Skládkování podle něho nemá žádné pozitivum. Více ZDE

 

Topolánek: "Za celým klimatickým šílenstvím vidím nový zelený komunismus, který Evropu přivede do neskutečných problémů."

 

Dnešní HN: Sociální demokraté stále otevřeněji hovoří o možnosti prolomit limity těžby uhlí v severních Čechách. Jednou z podmínek by podle stínového ministra průmyslu Milana Urbana bylo, že by těžbu zajišťovala firma, ve které by měl určitý podíl stát. "Cílem je, aby se část nerostného bohatství země čerpala ve prospěch státu a konkrétního regionu. Stát by v tomto případě nebyl podnikatelským subjektem v pravém slova smyslu," vysvětluje myšlenku Urban. Odmítá však vyvlastňování pozemků, stát se podle něj musí s obyvateli obcí dohodnout.

 

 

Zdroj: iHNED.cz (HN)