Více času na podstatné

Třinec má první veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily

08.04.2014 13:43

Skupina ČEZ a Město Třinec dnes otevřeli první třineckou veřejnou dobíjecí stanici elektromobilů. Jedná se už o 37. stanici, která byla od roku 2010 v rámci projektu Elektromobilita ČEZ instalována. Po Praze je Moravskoslezský kraj regionem s nejvyšší hustotou dobíjecích stanic pro elektromobilisty v České republice.

Nejde o komerční záležitost. Prostřednictvím zapojení se do projektu chceme získat zkušenost s elektromobilitou, porozumět jí a otestovat tento alternativní ekologický způsob dopravy. Zároveň chceme umožnit občanům blíže se s elektromobilitou seznámit. Neočekáváme, že by se elektromobily v Třinci staly masovou záležitostí, ale každý krok směrem k ekologii je důležitý,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Rozvoj elektromobility by přitom pro region mohl znamenat výrazné snížení ekologické zátěže. „Sever Moravy už řadu let řeší téma znečištění ovzduší. Auta s elektrickým pohonem se díky dnešní tržní nabídce stávají alternativou ke konvenčním vozům. Čistá, tichá forma dopravy, která okolí nezatěžuje zplodinami, by právě zde mohla být cestou, jak zlepšit životní prostředí pro stovky tisíc obyvatel,“ dodává Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. Právě Skupina ČEZ se již několik let snaží vytvořit v České republice síť veřejných dobíjecích stanic, aby podpořila rozvoj elektromobility.

Stanice v Třinci v Jablunkovské ulici u Městského úřadu je již 37. v řadě a 5. v kraji. V následujících měsících budou v dalších lokalitách napříč Českem instalovány nové rychlodobíjecí stanice projektu Elektromobilita ČEZ, které umožní majitelům elektromobilů dobít baterie během několika málo desítek minut.  Doprava vozy s elektrickým pohonem po České republice tak bude opět snazší a dostupnější.