Více času na podstatné

Tuky do kanalizace nepatří. Vloni během Vánoc jich přiteklo do ČOV v Budějovicích okolo deseti tun.

20.12.2013 11:59

Závažné problémy v kanalizačním systému mohou způsobit potravinářské tuky a oleje, které lidé, často z neznalosti, vylévají do dřezů či toaletních mís. Právě o vánočních a novoročních svátcích zaznamenávají vodohospodáři vyšší výskyt těchto tuků v kanalizaci a následně pak na čistírnách odpadních vod.

Například v Českých Budějovicích se tento problém dotýká především míst s velkou hustotou obyvatel, tedy sídlišť.

„Po ochlazení tuků v kanalizaci vznikají hrudky, které se postupně nabalují a zachycují další nečistoty. Tím dochází k ucpávání kanalizace a k haváriím kanalizačních čerpacích stanic. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají na mastné kyseliny, které pak následně zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí,“ říká mluvčí společnosti ČEVAK, provozovatele vodovodních a kanalizačních sítí, Jitka Kramářová.

„V kanalizaci tuk a olej po smísení s jinými nečistotami vytváří tuhé nánosy, které brání volnému průtoku a musí být proto velmi nákladně odstraňovány. S ještě většími náklady je spojena likvidace tuků, které přitečou na čistírny odpadních vod,“ doplňuje Jitka Kramářová.

Díky investici vlastníka, tedy statutárního města České Budějovice byl na čistírně odpadních vod instalován nový systém těžení tuku, který je šetrnější k životnímu prostředí. Pro představu, vloni v období vánoční svátků přiteklo do českobudějovické čistírny odpadních vod okolo deseti tun tuků a olejů.

 

Zdroj: Vodárenství.cz