Více času na podstatné

Tým proti boji s nelegálním byznysem s odpady má být hotov v březnu

07.02.2015 13:27

Ministr životního prostředí chce mít do konce března složený tým, který bude bojovat s nelegálním byznysem s odpady. Ministr už sice o vznikajícím týmu poprvé promluvil před dvěma týdny, deníku Aktuálně.cz však popsal, kdo všechno se bude na činnosti týmu podílet a jak bude skupina fungovat.

"Tam by měly represivní složky spolupracovat ještě více než dnes. Česká inspekce životního prostředí, Česká obchodní inspekce, policie a částečně i obce. Ty mají stejně jako kraje kompetenci chodit na kontroly. Tým by spolupracoval i s daňovou Kobrou, protože v oblasti odpadů dochází k rozsáhlým daňovým únikům," vysvětlil ministr. Právě koordinace je zatím to, co brání úspěšnějšímu boji s firmami, které obcházejí zákon o odpadech.

Tým by měl dvě části – jednu, která by činnost zaštiťovala, a druhou, která by byla výkonným orgánem. "Minimálně v první chvíli by to neznamenalo vytvoření nějaké nové organizace, ale lepší koordinaci lidí, kteří v tom pracují a mají zkušenosti, dát je dohromady s dalšími subjekty, aby dělali společné akce a aby o sobě věděli více než doteď," upřesnil Brabec, jakým směrem se kroky ubírají. "Chci, abychom maximálně využili kapacity, které obě inspekce mají, byť nejsou příliš velké," dodal.

Od meziresortního týmu si hodně slibuje i nový šéf inspekce životního prostředí Erik Geuss. Nyní se totiž často stává, že provozovatelé skládek odmítají umožnit kontrolu a raději si nechají dát pokutu.

 

Čtěte také:

Rozhovor s ředitelem ČIŽP Erikem Geussem o problematickém byznysu s odpady

 

Zdroj: Aktuálně.cz (Daňová Kobra získá spojence. Má bojovat s nelegálním odpadem)