Více času na podstatné

U OPPI selhává kontrolní systém, NKÚ našel chyby u třetiny kontrolovaných projektů

14.04.2014 14:51

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na poskytování dotací z operačního programu Podnikání a inovace, který má za cíl zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky. V programu bylo vymezeno šest věcných prioritních os, kontrola NKÚ se zaměřila na osu 4 (Inovace) a osu 5 (Prostředí pro podnikání a inovace). Kontroloři prověřili Ministerstvo průmyslu a obchodu a Agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInvest, tj. subjekty, které mají mimo jiné na starosti řízení a kontrolu programu a schvalování dotací. Zkontrolovali taky 22 projektů za celkem 983 milionů korun. U sedmi z nich kontroloři odhalili nedostatky v celkové hodnotě 105 milionů korun. NKÚ proto ohlásil příslušným finančním úřadům porušení rozpočtové kázně v této výši.

Ministerstvo a CzechInvest významně chybovaly například v hodnocení projektů. Nestanovily jasná pravidla pro to, kdy může projektový manažer dát opačné doporučení, než jaké předtím dali externí hodnotitelé. Právě projektový manažer přitom připravuje podklady pro hodnotitelskou komisi, která pak na jejich základě doporučuje, zda má projekt podporu získat, či nikoli. Další závažné chyby kontroloři našli v nastavení a samotném fungování kontrolního systému. Ministerstvo a CzechInvest neodhalily při svých kontrolách u příjemců podpor řadu nedostatků (především v oblasti výběrových řízení), které měl kontrolní systém zachytit. NKÚ ho proto vyhodnotil jen jako částečně účinný.

Výhrady k fungování programu má i Evropská komise, která do operačního programu Podnikání a inovace alokovala na roky 2007 až 2013 téměř 101 miliard korun. Do konce loňského roku bylo příjemcům proplaceno 55,6 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že se pochybnosti Evropské komise dosud nepodařilo vyřešit, hrozí, že Česká republika nestihne prostředky z evropských fondů vyčerpat.

Při kontrole konkrétních projektů našli kontroloři chyby hlavně ve výběrových řízeních a odhalili řadu nezpůsobilých výdajů, kdy si příjemci dotací nechali proplatit výdaje, na jejichž úhradu neměli právo. Někteří příjemci podpor také předkládali doklady, které byly v rozporu se skutečností.

 

Vyjádření MPO:

Ministerstvo průmyslu a obchodu jakožto řídící orgán Operačního programu Podnikání a inovace kontrolu NKÚ vnímá, i přes několik negativních zjištění, pozitivně. Výstupy kontrolní akce se týkají nedostatků, které vznikly v letech 2007– 2013, kdy ministerstvo řídili s výjimkou ministra úřednické vlády Josefa Tošovského ministři za ODS Martin Říman, Martin Kocourek a Martin Kuba. 

„Pro současné vedení ministerstva jsou zjištění NKÚ z období, kdy na ministerstvu působili předešlí ministři především z ODS, naopak důležitým vodítkem. Ukazuje nám, na jaké nedostatky z minula se ve své kontrolní činnosti musíme zaměřit a jak se vyvarovat podobných chyb pro budoucí praxi,“ uvedl k dnešnímu nálezu NKÚ ministr Jan Mládek. 

K výtce NKÚ, týkající se údajného nestanovení pravidel hodnocení projektů, MPO podotýká, že Hodnotitelská komise je nezávislou odbornou skupinou, která nemá povinnost řídit se bezezbytku doporučeními Externích hodnotitelů. Ti svými posudky k projektům obohacují Hodnotitelskou komisi o informace, které komise může vzít v potaz.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu proto tuto poznámku NKÚ nepovažuje za selhání. Nicméně Hodnotitelská komise by se měla jasně vypořádat s případným odlišným názorem Externích hodnotitelů a tento závěr uvést do zápisů ze svých jednání. Již delší dobu je ale tato transparentní praxe samozřejmostí a ministerstvo proto považuje tento procedurální nedostatek, uvedený v nálezu NKÚ, za již napravený,“ uvedl mluvčí MPO František Kotrba.

NKÚ ve své zprávě na základě zjištění z minulých let předjímá, že hrozí riziko nedočerpání prostředků z evropských fondů. Tomu ale v žádném případě nenasvědčuje současný stav, kdy OPPI je naopak jedním z mála operačních programů v České republice, který při uplatnění principu automatického zrušení závazku doposud neztratil stanovenou alokaci. Tedy plní tzv. „pravidlo n+2/n+3“ při čerpání fondů EU.

Co se týká zjištěných nedostatků ve výběrových řízeních příjemců dotace, jedná se o velmi citlivou oblast, kdy se stále setkáváme s různorodostí výkladů aktuální legislativy a uplatněním zpětné účinnosti. Řídící orgán OPPI naopak i vlastní kontrolou odhaluje pochybení v realizovaných výběrových řízeních dotovaných podnikatelů a uděluje finanční korekce. Tento stav vychází i ze skutečnosti, že dotované subjekty nemají dostatek zkušeností s veřejnými zakázkami podle zákona o veřejných zakázkách i mimo něj. Povinností téměř každého příjemce dotace z evropských fondů, který zadává zakázku, jejíž předpokládaná hodnota přesahuje 500 tisíc korun /bez DPH/, je totiž vyhlásit otevřené výběrové řízení.

Z dnes zveřejněných závěrů NKÚ, týkajících se nedostatků zjištěných v období let 2007 – 2013, přijal Řídící orgán OPPI okamžitá opatření k nápravě, která bude uplatňovat i do budoucna.

 

Dokument ke stažení:

Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 13/17

 

 

Zdroj: NKÚ, MPO