Více času na podstatné

ÚOHS: ČEZ neporušil vyloučením AREVY z tendru o dostavbu Temelína zákon o veřejných zakázkách. AREVA se odvolá.

25.02.2013 15:25
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal prvostupňové rozhodnutí, jímž zastavil správní řízení zahájené na základě návrhu společnosti AREVA NP SAS směřujícímu proti vyřazení této společnosti z veřejné zakázky společnosti ČEZ a.s. „Dostavba Jaderné elektrárny Temelín“.
 
Úřad v rámci správního řízení neshledal, že by zadavatel postupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, když společnost vyloučil ze zadávacího řízení. Nebyly tedy zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu do 15 dní podán rozklad.
 
Smlouva na dostavbu Temelína ovšem nemůže být podepsána, protože předběžné opatření, které úřad již dříve vydal, zatím nepozbylo platnosti, protože aktuální verdikt úřadu není pravomocný. ČEZ ale může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200, informuje E15.cz.
Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/areva-vypadla-z-temelinskeho-tendru-opravnene-rozhodl-uohs-960115#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Vyjádření: AREVA se odvolá proti rozhodnutí ÚOHS

AREVA oznámila úmysl se odvolat proti prvostupňovému rozhodnutí ÚOHS ve věci jejího vyřazení z výběrového řízení na dostavbu JE Temelín. 

AREVA hodlá podat rozklad k předsedovi ÚOHS, a pokud to bude nutné, předložit následně celou záležitost českým soudům. 

AREVA byla předčasně vyřazena z tendru na dostavbu Temelína dne 5. října 2012. V říjnu předložila společnosti ČEZ detailní námitky a poté se rozhodla podniknout další právní kroky v souladu s legislativou České republiky a Evropské unie.

Prvním z těchto kroků byla žádost o přezkum rozhodnutí společnosti ČEZ podaná k ÚOHS, jako orgánu zodpovědnému za dohled nad zadáváním veřejných zakázek. ÚOHS dnes žádosti AREVY nevyhověl a podle AREVY je toto rozhodnutí založeno na nedostatečném posouzení a dokumentaci.

AREVA stále pevně věří, že její komplexní a detailní nabídka, která byla předána společnosti ČEZ v červenci 2012, je v souladu se zákonnými požadavky plynoucími z české legislativy, jakož i  zadávacími kritérii. 

AREVA je odhodlána chránit své zájmy před všemi dostupnými instancemi.

 

Zdroj: Odbor mezinárodní a vnějších vztahů ÚOHS, E15.cz