Více času na podstatné

Ušetřete v zimě za plyn. Změňte dodavatele.

06.08.2012 12:37

Náklady na vytápění jsou náročnou položkou v každém rodinném rozpočtu. Na zimu je třeba připravit se včas. Ačkoli v případě vytápění plynem odpadá domácnostem starost o zásobu dřeva nebo uhlí, je přesto vhodné o nové topné sezóně přemýšlet a zajistit si levnější dodávky plynu.

Na energetickém trhu působí přes dvě desítky dodavatelů, jejichž cenové nabídky se v závislosti na spotřebě liší řádově o stovky až tisíce korun. Největší šanci ušetřit mají domácnosti, které používají plyn k vytápění rodinných domků,uvedl analytik Martin Koutný z portálu Snižujeme.cz.

Jestliže domácnosti chtějí začít šetřit energii již tuto zimu, je nejvyšší čas rozmyslet si změnu dodavatele plynu. „Běžná výpovědní lhůta u smluv na dobu neurčitou trvá 3 měsíce, jestliže se domácnost rozhodne přejít k levnějšímu dodavateli nyní, může již v říjnu začít topit levněji,“ doplnil Koutný.

Změna dodavatele plynu není složitou záležitostí a počet domácností i firem, které se k tomuto kroku rozhodnou, stoupá. Podle statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE), změnilo od začátku roku do konce června dodavatele plynu přes 185 000 odběratelů, což je téměř o 40 000 více než za stejné období v minulém roce.

 

Obr.: Graf ukazuje meziroční nárůst ceny plynu u dominantních dodavatelů pro oblast RWE. Zdroj: Snižujeme.cz

 

Domácnosti ušetří až 10 000 korun

Cenu plynu pro koncové zákazníky ovlivňuje řada faktorů. Největší podíl však má vývoj ceny plynu (komodity) na světových trzích a vývoj kurzu koruny vůči dolaru, resp. euru. Domácnosti mohou šetřit právě na této části ceny plynu, která tvoří 70 až 80 procent celkové ceny za dodávku a jíž ovlivňuje cenová politika dodavatelů.

Tuto část ceny plynu dodavatelé mění několikrát ročně, zatímco tzv. regulovaná složka, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ), zůstává beze změny. „Ceny za regulované činnosti stanovuje ERÚ vždy s účinností od začátku ledna a s platností na celý kalendářní rok,“ uvedla Jarmila Lehnerová, tisková mluvčí ERÚ.

Řada dodavatelů neplánuje s cenami plynu hýbat a někteří obchodníci s plynem v průběhu roku dokonce zlevňovali.  „V závislosti na současných trendech neočekáváme zdražení ani v následujícím čtvrtletí. O tom svědčí i náš produkt, kdy si zákazník může své ceny energií zafixovat až do roku 2014. Jsme přesvědčeni, že nejbližší budoucnost bude pro naše zákazníky více než příznivá,“ uvedl k cenám plynu Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropol Energy.

Přestože plyn před topnou sezónou pravděpodobně nezdraží, je úspora pro domácnosti stále velmi zajímavá. Boj o nové zákazníky se vede především mezi dominantními a malými dodavateli, kteří konkurují právě výhodnými cenovými nabídkami. „Našim zákazníkům garantujeme nižší ceny oproti dominantnímu dodavateli na daném distribučním území po celou dobu trvání smlouvy,“ sdělila Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ, který se v dodávkách plynu řadí k alternativním dodavatelům.

Z výpočtů, které provedl portál Snižujeme.cz, vyplývá, že změnou dodavatele plynu je možné ušetřit zajímavou částku. „Domácnost, která vytápí rodinný dům plynem, zaplatí při spotřebě 30 MWh kolem 40 000 korun ročně. Přechodem k levnějšímu dodavateli je možné ušetřit až 10 000 korun,“ vypočítal Koutný. 

 

Úsporu plynu si můžete vypočítat pomocí kalkulačky plynu na snižujeme.cz.