Více času na podstatné

V hledáčku inspekce bylo tentokrát nařízení REACH

05.02.2016 08:24

Ve druhém pololetí roku 2015 se inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zaměřili na kontrolu přítomnosti látky dimethyl-fumarát v předmětech. Kontrolovali boty z dovozu. V jednom případě obsahovala pracovní obuv dimethyl-fumarát, jehož stanovený limit byl překročen 512 krát. Používání této látky je omezeno evropským nařízením REACH.

„U pěti náhodně vybraných dodavatelů jsme odebrali 12 vzorků dovozové obuvi vyskytující se v běžné prodejní síti a nechali je prověřit v akreditované laboratoři. Požadavkům legislativy nakonec nevyhověly pouze dva, přičemž stanovené limity byly překročeny o několik řádů,“ komentoval kontroly Martin Marko z ČIŽP, specialista na chemické látky.

V nařízení REACH je obsah dimethyl-fumarátu v předmětech omezen. Látka se nesmí používat v předmětech ani v žádných jejich částech v koncentracích vyšších než 0,1 mg/kg. Pokud tomu tak je, nesmí být předměty uváděny na trh. Dimethyl-fumarát se používal jako biocid pro ošetření některých výrobků z důvodu přepravy a skladování. Jeho používání v předmětech, které přichází do styku s kůží, může vyvolávat kontaktní dermatitidu (zarudnutí, svědění, pálení). Týká se to zejména obuvi nebo pohovek, což potvrzují i případy nehod zaznamenané v rámci systému RAPEX.

Oba předměty (obuv), které podle výsledků analýzy nevyhověly požadavkům nařízení REACH, byly dovezeny společností z Číny.

„S dodavatelem uvádějícím tyto nevyhovující předměty na trh v České republice jsme zahájili správní řízení a uložili mu nápravné opatření ke stažení vadné šarže obuvi z trhu. Pokuta ve výši 200 tisíc korun udělená za porušení Evropského nařízení REACH už nabyla právní moci. Společnost provedla okamžitě nápravu a zajistila informování distributorů i veřejnosti o vadné šarži obou závadných výrobků,“ řekl Marko.