Více času na podstatné

V Keni dnes nespálí čarodějnice, ale více jak 100 tun slonoviny a nosorožčích rohů

30.04.2016 09:31

Den, kdy se v České republice tradičně pálí „čarodějnice“ bude v Keni hořet poněkud jiný oheň. Keňský prezident totiž osobně zapálí hranici, na níž shoří 105 tun zabavené slonoviny a 1,5 tuny nosorožčích rohů, kly i rohovina zabavená pytlákům a překupníkům. Denně kvůli tomuto obchodu v Africe zemřou tři nosorožci a každých 15 minut zemře jeden slon!

Jedná se zatím o největší událost tohoto druhu na světě – množství páleného materiálu bude 8x větší, než jaké kdy bylo spáleno. Keňa chystanou ceremonií chce vyslat světu signál, že nehodlá podporovat nelegální obchod se slonovinou a s nosorožčími rohy. Zvláště důležité je to před 17. konferencí členských zemí úmluvy CITES, která se bude konat v září 2016 v Johannesburgu. Zde se totiž očekává snaha některých méně osvícených zemí o získání souhlasu k uvolnění obchodu s nosorožčími rohy a slonovinou.

ALARMUJÍCÍ! Denně jsou v Africe zabiti tři nosorožci a každých 15 minut zemře jeden slon – tyto počty se bohužel stále zvyšují. Umírají kvůli svým rohům a klům, kvůli poptávce po luxusních dekoracích nebo víře v léčivé účinky. Situace je natolik špatná, že se mluví o „rhino and elephant war“.

Ceremonie pálení proběhne na kraji národního parku Nairobi, v blízkosti hlavního města, na stejném místě, kde v roce 1989 poprvé v historii nechal spálit 12 tun zabavené slonoviny legendární ochranář a ředitel Kenya Wildlife Service Richard Leakey (slonovinu tehdy také osobně zapálil prezident Keni - Daniel Arap Moi).

Keňských „čarodějnic“ se v sobotu zúčastní mnoho celebrit a významných osobností – hollywoodské hvězdy Leonardo Di Caprio a Nicole Kidman, muzikant Elton John, čínský basketbalista Yao Ming, známý režisér BBC dokumentů o přírodě David Attenborough. Z České republiky je na ceremoniál pozván český velvyslanec v Keni Pavel Řezáč a Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové, která se významně podílí na ochraně nosorožců v Africe.