Více času na podstatné

V Ostravě byla zahájena stavba speciální separační linky na odstranění ekologické zátěže

27.07.2016 08:06

Ta bude zpracovávat těžební odpad uložený na odvalu Heřmanice, který patří mezi největší ekologické zátěže v Moravskoslezském kraji. Investice v celkovém objemu 250 milionů korun má přinést i desítky nových pracovních míst a její zahájení je v plánu na leden 2017. Na projektu spolupracuje státní podnik DIAMO a společnost Ostravská těžební, a. s.

"Separační zařízení výrazně urychlí sanaci odvalu a zároveň zajistí, že problémová lokalita bude do budoucna zabezpečena před termickými jevy. Nová technologie může sloužit jako referenční zařízení pro zpracování a rekultivaci uhelných odvalů a obdobných úložišť v České republice i v Evropě," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Odval Heřmanice je jedním z nejstarších a zároveň nejrozsáhlejších míst, kde je uložena důlní hlušina z těžby černého uhlí na Ostravsku. Zaujímá plochu o velikosti 14 Václavských náměstí. Hlavním rizikovým faktorem odvalu jsou termické procesy (hoření), které zde s různou intenzitou, viditelnou i na povrchu, probíhají už zhruba 20 let. Vznik požáru, jeho vývoj a směr šíření přitom téměř nelze predikovat.

 "Z několika desítek úložišť těžebního odpadu na Ostravsku vykazují tři odvaly zjevnou termickou aktivitu. Jedná se o odvaly Heřmanice, Ema a Hedvika. Zatímco na Emě a Hedvice termické jevy doznívají a nikoho neohrožují, heřmanický odval obtěžuje obyvatele Slezské Ostravy prachem a zápachem. Naším cílem je všechny negativní vlivy na zdraví obyvatel a životní prostředí postupně eliminovat," doplnil ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík.

Základním principem homogenizační linky je separace hlušiny procesem mokré úpravy, která definitivně eliminuje riziko hoření. Výstupem bude kamenivo a uhelná hmota, které mohou být dále komerčně využity ve stavebnictví a energetice, v případě kameniva také k modelování terénu v lokalitě odvalu. "Naše zařízení představuje naprostou špičku ve své třídě a světovém měřítku. Vodní kalový okruh je uzavřený a maximálně šetrný k životnímu prostředí," informoval ředitel společnosti Ostravská těžební, a.s. Josef Gajda.

Heřmanická homogenizační linka je pilotním projektem společnosti, podobnou plánuje vybudovat také v Rumunsku a Bulharsku. Zahájení provozu linky je v plánu v lednu 2017. Zpracování stanoveného množství hlušiny potrvá minimálně 10 let. Po ukončení sanace a rekultivace bude provedena územní studie, která určí vhodné možnosti využití lokality.