Více času na podstatné

V Ostravě se testoval unikátní systém čištění vodovodního potrubí pomocí ledu a soli

13.10.2015 09:42

Ostrava je prvním místem v ČR, kde se otestovala unikátní metoda čištění vodovodního potrubí směsí ledu a soli. Metoda nazývaná „ICE PIGGING“ je více než 1000x účinnější než běžný proplach. Hlavní její výhody jsou abrazivní efekt, rychlost procesu a poloviční potřeba vody než v případě proplachu.

Převratná technologie vznikala 10 let ve Velké Británii a na jejím vzniku se podílela i Univerzita v Bristolu. V Česku ji poprvé vyzkoušela akciová společnost Ostravské vodárny a kanalizace ve spolupráci s mateřskou společností Suez, která vlastní, na tuto metodu čištění, patentová práva. Metoda nazývaná jejími autory „ICE PIGGING“ je více než 1000x účinnější než běžný proplach. Z trubek odstraní maximum sedimentu, biofilmu i uvolněného materiálu. Pokud dopadnou testy úspěšně, může jít o revoluci v oblasti čištění vodovodního potrubí nejen v Ostravě, ale celé ČR.

Princip čištění metodou „ICE PIGGING“ je ve své podstatě velmi jednoduchý. Do vodovodního potrubí se natlačí směs ledové tříště, která tvoří 95 % objemu a 5 % ní složka kuchyňské soli. Při optimálním tlaku dokáže směs vyčistit vodovodního potrubí tak, jak se to nikdy nepodaří při běžném proplachu či čištění vzduchem.

„V oblasti čištění vodovodního potrubí jde o převratnou novinku. Její testování je poměrně nákladné, ale naší snahou je zkoušet nové technologie a neustále zlepšovat naše služby. A v této metodě vidíme budoucnost. Její zavedení by mohlo pomoct nejen obyvatelům Ostravy, ale všem v ČR, kdo jsou napojeni na veřejnou vodovodní síť,“ řekl David Kutý, výrobní ředitel ze společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s.

Hlavní výhodou čištění směsí ledu a soli je abrazivní efekt. Laicky řečeno, tato směs vnitřní stěny potrubí spolehlivě obrousí. Z trubek dokáže odstranit 1000x více nečistot než dosud používané způsoby čištění, a to bez ohledu na materiál, ze kterého je potrubí vyrobeno. Na čištění je potřeba jen 50 % vody než v případě proplachu. Výhodou je také rychlost procesu. Čas čištění potrubí se zkrátí na polovinu. Rizika jsou při proplachu velmi nízká. Pokud se led někde zasekne např. v armatuře, po krátkém čase se rozpustí.

Co tedy brání plošnému zavedení tohoto čištění? „Jsme teprve na začátku. Je třeba vzít v úvahu, že tato metoda je zcela nová. Provedli jsme testy, na které si u nás zatím nikdo jiný netroufl. Výsledky je třeba v klidu a pečlivě vyhodnotit a zvážit, jak bychom mohli tento způsob čištění v Ostravě využívat,“ dodal David Kutý.

 

Obr: detail vzorkovnice a detekčního zařízení on-line vyhodnocujícího požadované parametry pitné vody v průběhu testu