Více času na podstatné

V Praze se konalo první Britsko-české jaderné fórum

06.11.2013 08:55

V Praze se na konci října uskutečnila velká mezinárodní akce na téma jaderné energetiky, Britsko-české jaderné fórum organizované britským velvyslanectvím. Šlo o historicky první událost tohoto druhu. Zástupci významných českých a britských firem z oblasti jaderného průmyslu se na akci přišli podělit o své zkušenosti a navázat nová oboustranně přínosná obchodní partnerství. Nechyběli ani účastníci z řad státní správy a své zastoupení na fóru měla také řada společností z dalších zemí střední a východní Evropy.

Konferenci zahájili Lord Hutton, předseda britské Asociace jaderného průmyslu sdružující všechny relevantní britské firmy z daného sektoru, český ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała a Paul Taylor, který řídí obchodní oddělení britských velvyslanectví ve střední a východní Evropě.

Lord Hutton ve svém vystoupení mimo jiné řekl: „Jaderná energetika je ve stále větší míře závislá na mezinárodní spolupráci a s tím související otevřené výměně informací a zkušeností. Proto tolik vítám uspořádání této konference. Britské firmy, z nichž mnohé jsou přítomné i na této akci, se moc těší na diskuzi o možné spolupráci se svými českými protějšky. Mezi našimi dvěma zeměmi jsou v oblasti energetiky četné podobnosti, což vzájemně prospěšné kooperaci dále nahrává, ať už půjde o výměnu zkušeností nebo o konkrétní obchodní spolupráci.“

K hlavním tématům jednotlivých panelů patřila nová jaderná výstavba, prodlužování životnosti jaderných elektráren, ukládání jaderného odpadu, financování a právní otázky spojené s jadernou energetikou nebo příležitosti v tomto sektoru v regionu střední Evropy. Diskutující v rámci panelů představili zajímavé případové studie ze svých sektorů a často zmiňovali možnosti pro vzájemnou česko-britskou obchodní spolupráci na jednotlivých jaderných projektech v Evropě a ve světě.

Celkem se akce účastnily více než tři desítky významných britských firem z jaderného průmyslu a dalších relevantních oborů. Několik stovek účastníků Britsko-českého jaderného fóra mělo možnost sledovat například vystoupení předsedkyně SÚJB Dany Drábové nebo ředitele divize strategie společnosti ČEZ Pavla Cyraniho. A samozřejmě také řady představitelů zmíněných britských firem - Rolls-Royce, Nuvia, Amec, CH2MHILL, Urenco, Doosan Babcock, Lloyd’s Register, National Nuclear Laboratory, Mott MacDonald, CMS Cameron McKenna a White & Case.

 

Čtěte také:

Britové v diskusi o garantovaných cenách počítají s podporou ČR