Více času na podstatné

V roce 2050 by mohly polovinu energie v EU vyrábět větrníky

08.08.2011 08:31

Podle nejnovější studie, kterou tento týden zveřejnila Evropská asociace pro větrnou energii (EWEA), by v roce 2050 mohla polovina elektrické energie pocházet z větrných farem.

Energie z větrných elektráren v současné době pokrývá 5,3 % poptávky po elektřině v EU. Nejnovější studie Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA; z angl. European Wind Energy Association), která nese název „Čistá energie“ (Pure Power), ale tvrdí, že toto číslo by mohlo být do roku 2020 až třikrát větší – v optimálním případě 18,4 %.

Spíše se ale bude pohybovat kolem 15,4 %, uznávají autoři dokumentu. I tak to ale odpovídá představám Evropské komise, které se opírají o studii, která v roce 2009 vznikla na půdě Národně technické univerzity v Athénách. Akademici ji tehdy vyčíslili na 14,2 %.

Ambiciózní plány

V čem se ale studie od současných představ odlišuje, je tvrzení, že v roce 2030 by mohla energie vyrobená větrníky dosáhnout 28,5% podílu na trhu s energiemi a v roce 2050 by jej mohla ovládnout dokonce z poloviny

Podle Justina Wilkese z vedení EWEA se tak stane díky investicím do výstavby pobřežních i mořských větrných farem, které se vyšplhají ke 194 miliardám eur.

A přispěje k tomu i poptávka domácností po elektřině na provoz ústředního vytápění a dopravu – dvou energeticky náročných odvětví.

Pokud by se tak skutečně stalo, a hlavní břímě leží podle autorů studie především na zákonodárcích, Evropská unie by v roce 2020 vyráběla 34 % energie z obnovitelných zdrojů a o třicet let později dokonce 100 %.

Splnila by tak jeden z cílů klimaticko-energetického balíčku, který schválila v roce 2008.

Je nutné investovat

Justin Wilkes se domnívá, že je zejména nutné, aby Evropská unie nastavila legislativu pro obnovitelné zdroje energie v období po roce 2020.

„Komise v současné době dokončuje dlouhodobou strategii v oblasti energetiky v období do roku 2050 a to bude perfektní příležitost, jak stanovit jasné cíle pro OZE po roce 2020,“ řekl EurActivu.

„V tomto období budou naléhavě zapotřebí investice do přenosových sítí tak, aby bylo možné přepravovat velké množství energie z větrných elektráren z míst, kde se vyrobí, do míst, kde se spotřebovává. Je také nutné v EU vytvořit jednotný trh s elektřinou,“ dodal.

Zdroj: EurActiv