Více času na podstatné

V. Špidla vnímá kvalitu ovzduší jako problém, avšak žádné zlepšující návrhy pro průmysl nesdělil

20.05.2013 10:52

Všemi dostupnými možnostmi by podporoval recyklaci a předcházení vzniku odpadu, v silně znečištěných oblastech by rozdával nové ekologičtější kotle třeba i zdarma a myslí si, že by Česká republika měla v maximální možné míře vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů energie. To nejsou názory nějakého ekologického aktivisty, ale bývalého socialistického premiéra a eurokomisaře Vladimíra Špidly (62) a pravděpodobně i ministra životního prostředí v budoucí vládě ČSSD. Není náhoda, že ekologické organizace jeho nominaci přijaly pozitivně, zatímco se současným ministrem Tomášem Chalupou od začátku bojují.

 

ČESKÁ POZICE: A pokud jde o průmysl jako zdroj znečištění ovzduší? Máte nějaké zlepšující návrhy?

ŠPIDLA: Do voleb je ještě hodně času, takže je ještě nemáme přesně formulovány. Určitě ale chceme zmobilizovat všechny dostupné síly, které mají centrální orgány, abychom to co nejrychleji byli schopni řešit. Jestliže existuje pro danou oblast zákon, tak bychom samozřejmě uplatnili všechny zákonné prostředky.

 

Odpůrci Špidlovi vyčítají nedostatečné zkušenosti v dané problematice, on je však přesvědčen, že ministr nemusí být vystudovaný ekolog, ale stačí, aby byl absolventem humanitně-vědního oboru. Životní prostředí totiž chápe spíše jako oblast interakce člověka a přírody. Hodlá se zároveň obklopit týmem odborníků a vědců, kteří mu mají pomoci nastínit možné důsledky jeho politických rozhodnutí. „To, že naše země tak strádá a je v úpadku, je dáno tím, že nepoužíváme správnou výrobní praxi. Rozhodujeme povrchně, prázdně a nepoučeně, a pak se divíme,“ říká Špidla v rozhovoru pro ČESKOU POZICI.

 

Rozhovor čtěte ZDE

 

Zdroj: Českápozice.cz