Více času na podstatné

V Trnavě spustili linku na recyklaci speciálních odpadních skel

05.04.2012 12:30

Technologickou linku na úpravu odpadů ze skla, které se nedají běžně zpracovat, uvedla do trvalého provozu v Šelpicích u Trnavy v úterý 3. dubna 2012 firma Auto Glass Recycling.

Předpokládaná kapacita zařízení je cca 27 000 tun za rok a mechanicky se tu budou zpracovávat především odpadní lepené autoskla, tvrzené skla, bezpečnostní skla, skla z elektro a jiné. V případě potřeby linka umožňuje drtit i skleněné střepy ze separovaného sběru odpadů. Výsledná surovina lze použít pro opětovnou výrobu skla jako vsázka.

Přípravné práce začaly v roce 2009. Linka byla ve zkušebním provozu od druhé poloviny roku 2011. Skla na lince se mechanicky drtí a putují do skláren, kde se přidávají do sklářské vsázky při nové výrobě. V jednom automobilu se nachází 33 kg skla, které není běžným způsobem recyklovatelné.

Vybudování závodu si vyžádalo celkové investice cca 3,5 mil.. EUR. Celková investice zahrnovala výstavbu haly, přístupové a vnitřek areálové komunikace, parkovacích míst, trafostanice a areálové ČOV.

Technologický proces spočívá v drcení speciálních skel na menší kusy v průmyslovém drtiči a jejich následující vytřídění. Střepy v průmyslovém drtiči jsou následně pásovým dopravníkem, na kterém se nachází magnetický separátor na odstranění kovových odpadů, dopraveny na ruční třídění, kde se odstraňují ostatní odpady. Ručně roztříděna střepy postupují do vibračního třídiče, ve kterém se střepy podle velikosti rozdělí na dvě frakce. Hrubá frakce přechází do kladívkového drtiče na opětovné podrcených a vrácení do vibračního třídiče. Jemná frakce postupuje přes separátor kovových a nekovových odpadů do optické třídičky, která prostřednictvím optických snímačů oddělí střepy podle barvy. Vytříděné střepy jsou na výstupu z linky korečkové elevátory odváděny do odbytových sil pro výsledný produkt.

Do procesu patří i odsávací zařízení, které na několika místech linky odsává prach, papír, uvolněné hliníkové kroužky a fólie, korek, plastové uzávěry a podobné lehké materiály.

Jednotlivé separační zařízení pracují s účinností 85-95%.

 

Zdroj: odpady-portal.sk