Více času na podstatné

Ve Velké Británii začali recyklovat pleny

26.10.2012 07:39

Společnost Knowaste spustila ve městě West Bromwitch na britských ostrovech pilotní provoz na recyklaci použitých hygienických výrobků obsahujících absorbenty. Podle informací zveřejněných na internetové stránce této společnosti je tato provoz schopná recyklovat až 36 tisíc tun použitých hygienických výrobků ročně, přičemž největší podíl tvoří použité jednorázové dětské pleny.

Oddělený sběr použitých jednorázových plen
Ve Velké Británii už déle funguje oddělený systém sběru použitých jednorázových plen pocházejících z domácností s malými dětmi, z jeslí a mateřských školek, nemocnic a pečovatelských ústavů. Doposud tyto použité dětské pleny končily na skládkách komunálního odpadu a při jejich enormním množství znamenaly významný ekologický problém.

Nová technologie recyklace absorbentů
V recyklačním zařízení společnosti Knowaste jsou použity hygienické výrobky pomocí patentem chráněné technologie zdokonaleného autoklávneho tepelného zpracování nejdříve sterilizované a zbavené vlhkosti.

Následně jsou rozemleté ​​na drobné kousky a vyseparujú se tři základní druhy materiálů použité při výrobě takových hygienických výrobků: vláknina, která absorbuje vlhkost; polymery se super absorpčními vlastnostmi, které zadržují vlhkost uvnitř výrobku a plasty v podobě membrán a výplní, které oddělují vlhkost od pokožky a udržují správný tvar výrobku.

Ve finální fázi jsou absorpční polymery rozkládají na jednodušší struktury a stanou se inertními, tzn. neškodnými pro životní prostředí. Plasty jsou granulované a spolu s vlákninou projdou vícenásobným čistícím procesem. Takto zpracované plasty a vláknina jsou připraveny k recyklaci u smluvních odběratelů jako vstupní druhotná surovina pro nové výrobky.

Společnost na své internetové stránce tvrdí, že použitá technologie dokáže zhodnotit až 95% vstupního objemu použitých hygienických výrobků a jen pět procent z tohoto objemu skončí na skládce odpadu.
 

Zdroj: Odpady-portal.sk