Více času na podstatné

Věcný záměr zákona o liniových dopravních stavbách

06.10.2014 09:25

Ministerstvo dopravy ČR poslalo do připomínkového řízení Věcný záměr zákona o liniových dopravních stavbách. Zákon o liniových dopravních stavbách bude komplexně upravovat přípravu a výstavbu liniových dopravních staveb a správní řízení předcházející vydání jediného správního rozhodnutí, na jehož základě bude výstavba povolena, a související otázky. 

Zákon by byl lex specialis pro oblast liniových dopravních staveb – a to speciálním zákonem vůči stavebnímu zákonu, správnímu řádu, zákonu o vyvlastnění, zákonu o pozemních komunikacích, zákonu o drahách, zákonu o posuzování vlivů na životní prostředí a dalším zákonům. Tyto zákony by se aplikovaly pouze v případě, že by zákon předpokládaný tímto věcným záměrem neobsahoval zvláštní úpravu, resp. nevylučoval použití konkrétních ustanovení těchto zákonů. 

Zákon stanoví, že vždy po uplynutí pěti let od nabytí účinnosti zákona, kterým byl schválen Plán potřeb bude schvalován na neurčitou dobu, provádí Ministerstvo dopravy analýzu aktuálnosti Plánu potřeb. 

Po vzoru německé právní úpravy se jako následující krok navrhuje provedení Trasování. Cílem Trasování bude konkretizovat záměr realizace liniové stavby obecně vymezený koridorem v zásadách územního rozvoje, případně bude řešit varianty liniové stavby pro účely návazného posouzení vlivů na životní prostředí. 

Závěrečnou fázi přípravy záměru liniové stavby představuje řízení o povolení liniové stavby. K tomuto řízení bude mít výlučnou příslušnost specializovaný úřad s celostátní působností zřízený při Ministerstvu dopravy. Toto řízení bude integrovat posouzení vlivů záměru na životní prostředí (EIA) a územní a stavební řízení a jeho výsledkem bude správní rozhodnutí – rozhodnutí o povolení liniové stavby, které proto bude v sobě zahrnovat závazné stanovisko o posouzení vlivů na životní prostředí, územní rozhodnutí, resp. územní souhlas i stavební povolení. 

Na vydání rozhodnutí o povolení liniové stavby, nebudou-li získány pozemky a stavby pro realizaci liniové stavby dobrovolným odkupem od vlastníků, bude navazovat případné vyvlastňovací řízení, které bude pro oblast liniových staveb vykazovat určité odchylky v právní úpravě. Speciální vyvlastňovacím úřadem ve věcech liniových staveb bude Ministerstvo dopravy. 

 

Další informace a podklady - ZDE