Více času na podstatné

Veolia Energie může získat výlučnou kontrolu nad Pražskou teplárenskou LPZ

02.06.2016 09:21

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů Veolia Energie ČR, a.s., a Pražská teplárenská LPZ, a.s. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Francouzská skupina Veolia působí v ČR především v oblastech přenesené správy sítí dálkového vytápění, provozu vlastních sítí dálkového vytápění (primárními a/nebo sekundárními tepelnými sítěmi), výroby elektrické energie a velkoobchodu s elektrickou energií, maloobchodního prodeje elektrické energie, distribuce elektřiny a poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavy České republiky. Dále tato společnost působí v omezeném rozsahu v oblasti obchodování s emisními povolenkami.

Společnost Pražská teplárenská LPZ je před uskutečněním posuzované transakce výlučně kontrolována společností Pražská teplárenská. Společnost Pražská teplárenská LPZ je na území České republiky činná zejména v oblasti výroby a dodávky tepla pro sítě dálkového vytápění v Praze, specificky pro několik oddělených tepelných sítí na levém břehu Vltavy (ve směru toku řeky) a dvou tepelných sítí na pravém břehu Vltavy, dále v oblasti výroby elektrické energie a v oblasti obchodování s emisními povolenkami.

Po zhodnocení všech skutečností dospěl Úřad k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže v oblasti centrálního zásobování teplem, neboť uskutečněním posuzovaného spojení nedojde k podstatné změně v této oblasti. V oblastech výroby a velkoobchodního prodeje elektrické energie a obchodování s emisními povolenkami dosahují spojující se soutěžitelé velmi nízkých tržních podílů.

 

Zdroj: ÚOHS