Více času na podstatné

Veřejná konzultace k návrhu na omezení methanolu

25.03.2015 08:30

ECHA zahájila veřejnou konzultaci k návrhu na omezení methanolu a dále k návrhu stanoviska Výboru SEAC k návrhu na omezení anorganických amonných solí.

Polsko předložilo návrh na omezení methanolu (CAS 67—56—1), který nesmí být uveden na trh k prodeji široké veřejnosti jako složka kapalin pro mytí čelního skla nebo přísada do denaturovaného lihu v koncentraci rovné nebo vyšší než 3% hmotnostní.

Navrhované omezení by mělo zabránit otravám po požití tekutin obsahujících methanol ve vysokých koncentracích. Je známo, že mnozí jednotlivci, kteří pravidelně požívají alkohol, konzumují tyto produkty vzhledem k jejich nižším cenám jako náhradu za ethanol. Požití metanolu může způsobit trvalou slepotu i smrt.

Veřejná konzultace k návrhu na omezení methanolu potrvá do18. září 2015. Připomínky jsou vítány do 18. května 2015, protože pomohou při počátečních jednáních o návrhu ve výborech.

ECHA současně zahájila veřejnou konzultaci k návrhu stanoviska Výboru pro socioekonomickou analýzu (SEAC) k návrhu Francie na omezení anorganických amonných solí v celulózových izolačních materiálech. Lhůta pro podání připomínek je 18. května 2015. SEAC tyto připomínky zohlední ve svém závěrečném stanovisku a v červnu 2015 předloží ECHA stanoviska výborů RAC a SEAC Evropské komisi.

Komentáře k oběma návrhům mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA, kde jsou uvedeny další podrobnější informace.

 

 

Zdroj: MPO