Více času na podstatné

Veřejná konzultace k návrhu změny harmonizované klasifikace a označování nikotinu

30.04.2015 17:40

ECHA zahájila 45ti-denní veřejnou konzultaci k návrhu harmonizované klasifikace a označování (CLH) nikotinu v termínu do 5. 6. 2015. Evropská agentura pro chemické látky vyzývá k veřejné konzultaci, která se týká změny harmonizované klasifikace a označování pro nikotin (EC 200—193—3, CAS 54—11—5).

Nikotin již má harmonizovanou klasifikaci v příloze VI nařízení CLP jako toxický při požití (Acute Tox. 3 * — minimální klasifikace) a může způsobit smrt při styku s kůží (Acute Tox. 1). V poslední době se vzhledem k minimální klasifikaci pro orální toxicitu objevily nejistoty při odvození klasifikace a označování nikotinových směsí.

Nizozemí navrhuje změnit minimální klasifikaci nikotinu Acute Tox. 3 * (toxický při požití) na Acute Tox. 1 (při požití může způsobit smrt) a doplnit navíc Acute Tox. 2 (vdechování může způsobit smrt). Klasifikace se týká čistého nikotinu.

V posledních letech se zvýšilo množství nikotinu používaného při léčbě závislosti na nikotinu, který uživatelé mohou přijímat pomocí žvýkací gumy, kožních náplastí, tablet nebo nosních sprejů. Nikotin je rovněž součástí náplní pro elektronické cigarety (e—cigarety).

Komentáře mohou zainteresované subjekty předkládat v anglickém jazyce do 5. června 2015 formou elektronického formuláře v tabulce na stránkách ECHA. Podrobné informace naleznete v dokumentu ECHA pro uvedenou látku.

 

Zdroj: MPO