Více času na podstatné

Vídeň předchází 90 tunám odpadu měsíčně

14.08.2017 08:24

Vídeň má už dva roky svůj městský second hand. Použité sportovní potřeby, oblečení, knihy, nádobí nebo hračky. Městem provozovaný bleší trh vznikl před dvěma roky a dnes jej zná každý druhý Vídeňan. Díky němu se předejde vzniku 90 tun odpadu měsíčně. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.

 

Dva roky jezdí obyvatelé Vídně do městského second hand krámku ve čtvrti Margareten. Za velmi nízké ceny tu mohou pořídit starožitnosti nebo věci, které si nikdo nevyzvedl z městské kanceláře ztrát a nálezů. Obchod s názvem 48er-Tandler je pojmenován přímo po magistrátním odboru 48, jenž má v metropoli na Dunaji na starosti odpadové hospodářství a který krámek spravuje.

 

 

 

 

V obchodu nejrůznější zboží přibývá každý den. Osmačtyřicátníci, jak Vídeňané zaměstnance odboru nazývají, nejprve použité věci protřídí a vyzkouší jejich funkčnost. Mnohé ze získaných předmětů ve vlastních dílnách promění v cenné designové objekty. Obyvatelé Vídně pro další využití v blešáku do recyklačních center napříč městem odevzdají 90 tun použitelného zboží měsíčně. „Obchod 48er-Tandler tak aktivně přispívá k redukci odpadu a dalšímu využití. Mezi fanoušky vintage a lovci nízkých cen už se stal pojmem,“ komentuje radní pro životní prostředí Ulli Sima. Příjmy z obchodu 48er-Tandler putují do městského útulku TierQuarTier.

 

Zrdoj: Ekolist