Více času na podstatné

VIZE 2024: Konec skládkování odpadu!

20.05.2015 19:41

Představitelé institucí, vysokých škol, státní správy, a firem, které se zabývají environmentální problematikou a otázkami udržitelného způsobu výroby a spotřeby, se sešli v Praze na prvním diskusním fóru VIZE 2024, které uspořádala platforma pro účinnější využívání zdrojů a udržitelnou spotřebu a výrobu EMPRESS.

Účastníci probrali řadu otázek souvisejících s rokem 2024, po kterém by v České republice mělo být, dle návrhu nového zákona o odpadech, zásadně omezeno skládkování. Mezi hosty diskusního fóra byli: Zdeněk Horsák (EMPRESS), Jan Mraček (Hospodářská komora ČR), Miloš Vystrčil (Senát PČR), Monika Ruprichová (LEGO Production), Jarmila Šťastná (časopis ODPADY), Pavlína Kulhánková (MPO), Jiří Hřebíček (Masarykova univerzita), Lenka Rozbořilová (Masarykova univerzita), Petr Kratochvíl (Ecobat) a herec Jaroslav Dušek.

Ačkoli vláda schválila věcný záměr nového odpadového zákona usilujícího o omezení skládkování, nemá Česká republika definitivně ujasněnou a schválenou koncepci, jak do budoucna nakládat s odpady. To představuje poměrně značná environmentální rizika, ale zároveň příležitost pro všechny, kteří tuto otázku dnes a denně řeší.

„Musíme proto velmi rychle vytvořit prostředí pro lepší využívání a recyklaci odpadů,“ říká Zdeněk Horsák z platformy EMPRESS. Budoucnost vidí v maximálním využívání odpadů jako druhotných zdrojů surovin a úzkou spolupráci s průmyslovými podniky.

Konkrétním příkladem z praxe je chování společnosti LEGO, která má za cíl do roku 2020 recyklovat 100% všech odpadů. „V současné době se nám v rámci celé skupiny daří recyklovat již 91% odpadů,“ uvádí Monika Ruprichová z LEGO Production.

Dále bude platforma EMPRESS usilovat o nastolení právního a institucionálního prostředí, které nepřipustí do budoucna vznik nových ekologických zátěží. Právní prostředí, které umožní efektivně potírat nelegální praktiky při odstraňování odpadů (například ukládání nadměrného množství nebezpečných odpadů na skládky v režimu technického zabezpečení skládek), právní prostředí, které bude upřednostňovat využití druhotných surovin s podporou nových recyklačních technologií před vytěžováním omezených přírodních zdrojů. Právní prostředí, které umožní funkční oběhové hospodářství.

Jiný rozměr do celé diskuse vnesl herec Jaroslav Dušek, který je znám svým alternativním způsobem života i myšlení. „V přírodě funguje vše přirozeně. Příroda tvoří a recykluje sama sebe. Člověk do tohoto prostoru vstoupil jako svébytná bytost. Svojí činností ale prostředí postupně deptá a zhoršuje podmínky pro život na Zemi,“ řekl Dušek.

Zákonodárce na fóru zastupoval senátor Miloš Vystrčil. Ten řekl, že směrnice EU nebo zákon samotné myšlení lidí nezmění. „Musíme lidem především vysvětlit, že se mají k odpadům chovat jinak,“ uvedl Miloš Vystrčil.

Členové platformy EMPRESS vládě a zákonodárcům nabízejí svoje odborné znalosti i praktické zkušenosti z oblastí vědy, výzkumu, průmyslové výroby, řízení odpadového hospodářství, zpracování druhotných surovin a dalších.
Podporují také veškeré rozumné kroky vedoucí k transparentnímu nakládání s odpady a zabránění vzniku nových ekologických zátěží.

 

Zdroj: TZ Empress