Více času na podstatné

Vláda: ČR je na případné problémy s dodávkami plynu dostatečně připravena

21.05.2014 08:41

Jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu se 20. května 2014 zabývalo zajištěním dodávek plynu do České republiky v souvislosti se situací na Ukrajině a spoluprací států V4 v případě krize při omezení dodávek plynu, v reakci na informace z jednání premiérů V4 v Bratislavě dne 15. května 2014. Předseda vlády zdůraznil, že vláda v současné době nemá žádné konkrétní indicie o tom, že by měly být přerušeny dodávky plynu z Ruska do Evropy. Nicméně existují určité obavy, že by Rusko v reakci na spory ohledně dodávek ruského plynu na Ukrajinu, mohlo Ukrajině omezit dodávky plynu, což by případně negativně ovlivnilo tranzit plynu do Evropy.

Byly projednány otázky zajištění dodávek plynu do ČR v souvislosti se situací na Ukrajině a spolupráce států V4 v případě krize při omezení dodávek plynu.

  1. Česká republika je na případné problémy s tranzitními dodávkami přes Ukrajinu dostatečně připravena díky naplněnosti podzemních zásobníků, které vystačí v letním období na více než 100 dnů, a díky diverzifikaci dodávek plynu.
  2. Ze států V4 jsme připraveni a schopni pomoci zejména Slovenské republice, kde existuje možnost reverzního toku plynu mezi oběma zeměmi.

Předseda vlády na závěr zdůraznil také potřebu aktivně připravovat dlouhodobou strategii další diverzifikace zdrojů resp. opatření k posílení energetické bezpečnosti ČR.

Jednání se účastnili členové předsednictva BRS (předseda vlády, první místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, ministři zahraničních věcí, vnitra a obrany). Dále byli přizváni ministr průmyslu a obchodu, předseda Správy státních hmotných rezerv a ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace.

 

Čtěte také:

  • Audio z tisková konference po jednání předsednictva Bezpečností rady státu ze den 20.5.2014 (dodávky plynu) - ZDE
  • Události, komentáře (20.5.2014) na téma "Ruský plyn" od 25:50min - ZDE
 

Vyjádření České plynárenské svazu k Putinově dopisu ze dne 15. května

Prezident Putin ve svém dopise ze dne 15. května 2014 nepíše o zastavení dodávek „ruského plynu pro Evropu“, ale jen o části ruského exportu zemního plynu pro Ukrajinu. Zatím neexistují žádné signály, že by mělo dojít k omezení dodávek plynu jinou, např. severní cestou. Novou diversifikací přepravy severní cestou má ČR dnes strategickou výhodu a díky existenci plynovodu NordStream je ČR ve zcela odlišné situaci než tomu bylo v roce 2009.

„Pokud by došlo k odstavení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu, Česká republika nemá žádný problém. Díky diversifikaci cest a plynovodu Gazela je dnes pro Českou republiku zcela odlišná situace oproti roku 2009,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS. „Vzhledem ke svému propojení na vysoce kapacitní evropské mezinárodní plynovody, jako je NordStream, které vedou z Ruska severní cestou a schopnosti tranzitní soustavy společnosti Net4Gas přepravovat plyn i ve směru západ - východ by problém s dodávkami plynu ČR mít neměla. Je potřeba si samozřejmě přiznat, že v situaci úplného zastavení dodávek ruského plynu do Evropy není v současné době náhradní řešení. Myslím, že k takovému zásadnímu kroku jako zastavení dodávek severní cestou nemá zatím Rusko žádný důvod a ani v dopise toto nezmiňuje,“ dodává Miloslav Zaur. „Není opravdu důvod k žádným obavám, v novém propojení české soustavy severní cestou přes hranice s Německem máme dnes velkou strategickou výhodu pro spolehlivé dodávky,“ zdůrazňuje Miloslav Zaur.

„Pokud by došlo v omezení dodávek ukrajinskou cestou, umíme si také představit, že by pro tuto přepravní cestu mohlo být zvoleno stejné řešení jako v roce 2009, kdy na území Ukrajiny byla vyslána mise evropských pozorovatelů, kteří na uzlových bodech ukrajinské plynárenské soustavy sledovali cestu ruského plynu nakoupeného zeměmi EU,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS. Dopis prezidenta Putina navíc ani nezmiňuje „zastavení dopravy přes Ukrajinu“, uvádí jen, že od 1. června 2014 budou dodávky plynu Ukrajině odpovídat předem zaplacenému množství (přesně v souladu s platným kontraktem). „V tuto chvíli není žádný důvod se obávat, že by mělo dojít k omezení dodávek plynu do České republiky. Navíc podzemní zásobníky v ČR se už několik měsíců naplňují na zimu a jsou nejméně z poloviny plné, tedy plynárenské společnosti jsou připraveny i na případné výpadky dodávek,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS. „Na evropském trhu je také v tuto dobu dostatek a přebytek zemního plynu a soustředíme se spíše na to, jak bychom mohli pomoci sousedním zemím, které volbu jiných přepravních cest nemají,“ dodává Jan Ruml.

 

Zdroj: Vláda ČR, ČPS