Více času na podstatné

Vláda dnes nerozhodla o budoucnosti české energetiky

06.05.2015 15:49

Vláda dnes Aktualizaci Státní energetické koncepce České republiky přerušila na 14 dní. Dále projednávání Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v České republice bylo odloženo.

Na jednání ve středu 6. května 2015 členové kabinetu Bohuslava Sobotky začali projednávat aktualizaci Státní energetické koncepce, která určuje rozvoj energetiky v České republice na dalších 25 let.

Práce na aktualizaci začaly už v roce 2012, dnes vláda řešila finální připomínky, které budou zapracovány do výsledné podoby usnesení. Ke schvalování koncepce se vláda vrátí na jednání za 14 dní.

Rychlé schválení ASEK a navazujících dokumentů je naprosto klíčové pro stabilizaci české energetiky a jejího směřování v následujících letech. Uvedl to dnes prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. 

„Voláme po bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopnosti energetiky, její sociální přijatelnosti a také udržitelnosti jejího rozvoje, což verze z roku 2004 nezabezpečí. Vnímáme, že současná podoba ASEK není vzhledem k široce nastaveným koridorům zcela ideální. Na druhou stranu stojíme za tím, že se v rámci uplynulých let jedná o nejlepší variantu ze všech diskutovaných verzí,“ dodal Dlouhý.

Hlavním posláním ASEK je stanovit, jakými způsoby si Česká republika v příštích letech zajistí spolehlivou, bezpečnou a k životnímu prostředí šetrnou dodávku energie pro potřeby obyvatelstva a ekonomiky ČR, a to za konkurenceschopné a přijatelné ceny. Současně musí zabezpečit nepřerušené dodávky energie v krizových situacích. „Zdůrazňujeme, že toto jsou pro nás pádné argumenty pro její schválení a není na co čekat,“ upozorňuje Dlouhý.

 

Čerpání fondů EU

Členové vlády se dnes zabývali také stavem čerpání evropských fondů. V minulých dnech už Evropská komise schválila první dva operační programy, schválení dalších dvou by mělo následovat. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová uvedla, že systém je připraven pro čerpání a jakmile budou programy schváleny, začne přijímání výzev.

Vláda dnes projednala také například návrh novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací nebo změnu složení Legislativní rady vlády. Příští zasedání se uskuteční ve středu 13. května.