Více času na podstatné

Vláda byla seznámena s dohodou ve věci statistik produkce odpadů

12.10.2016 12:50

Vláda se dnes seznámila s informací Ministerstva životního prostředí o plnění úkolu k porovnání metodik pro výpočet celkové produkce odpadů používaných Ministerstvem životního prostředí a Českým statistickým úřadem. Ze společné dohody vyplývají kroky, které MŽP a ČSÚ učiní v následujících měsících a letech, s cílem sjednotit data o produkci odpadů v České republice, která jsou reportována do Evropské komise. Komentář ministerstva životního prostředí k tomuto bodu uvádíme níže.




Komentář MŽP ke statistikám odpadů:

Ministerstvo životního prostředí předložilo vládě materiál o plnění úkolu k porovnání metodik pro výpočet produkce odpadů. Obsahem materiálu jsou úkoly, které vyplývají z dohody (tzv. ujednání) mezi Českým statistickým úřadem, Ministerstvem životního prostředí a Úřadem vlády ČR o vykazování produkce komunálního odpadu v České republice.

Ze společné dohody vyplývají kroky, které MŽP a ČSÚ učiní v následujících měsících a letech, s cílem sjednotit data o produkci odpadů v České republice, která jsou reportována do Evropské komise.

Společná dohoda má rovněž přímou souvislost s plněním předběžné podmínky v Operačním programu Životní prostředí 2014+. Do této předběžné podmínky, která je vázána na podporu projektů pro energetické využití odpadů, se tematika dat o odpadovém hospodářství částečně promítá. Ministerstvo pro místní rozvoj jako koordinační orgán pro všechny operační programy bylo o ujednání informováno a o dohodě byla v srpnu 2016 informována i Evropská komise (DG Regio), se kterou MŽP povede o plnění předběžné podmínky další jednání.

Společná dohoda obsahuje okamžitě realizovatelné kroky (horizont 3 – 6 měsíců) a střednědobé řešení (horizont 1 – 4 roky).

  • Okamžitě realizovatelné řešení (horizont 3 – 6 měsíců)
  • ČSÚ - v krátkodobém horizontu zajistí údaje o produkci, příp. nakládání s komunálním odpadem úhrnem, tj. sumárně za produkci komunálního odpadu od obcí a živnostníků, s přičtením údajů o produkci s odpadem, který má povahu komunálního odpadu od podniků. Z tohoto důvodu by proběhla změna dat pro EUROSTAT a OECD a to i zpětně v časové řadě od roku 2003.
  • MŽP – přehodnotí metodu výpočtu produkce, příp. nakládání s komunálním odpadem s cílem zamezit možnému duplicitnímu započítávání odpadů a rozdílnostem mezi daty obou institucí.

 

  • Střednědobé řešení (v horizontu 1 – 4 roky)
  • Vytvoření auditní skupiny – EUROSTAT, ČSÚ, MŽP, CENIA, ÚV, MPO a nezávislí odborníci do konce září 2016.
  • Zahájení provedení auditu Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností MŽP (ISPOP) do konce října 2016.
  • Vyhodnocení výstupů auditu ISPOP MŽP ve vztahu k zachování statistického zjišťování Odp 5-01 ČSÚ.
  • Po splnění případných předpokladů z auditu ještě cca 2 roky paralelního zjišťování a poté vyhodnocení možností úplného přechodu na administrativní zdroj dat MŽP nebo rozhodnout o pokračování ve statistickém zjišťování ČSÚ.

 

ČSÚ: Vláda se zabývala vykazováním dat o odpadech

Vláda se dnes zabývala problémem dvojího vykazování dat o odpadech. Seznámila se s ujednáním Českého statistického úřadu a Ministerstva životního prostředí, které stanovuje postupy, jejichž cílem je odstranit nesoulady mezi oficiálními statistickými daty ČSÚ potvrzenými Eurostatem a administrativními údaji resortu.

Na tyto odlišnosti nejen ČSÚ, ale i Evropská komise dlouhodobě upozorňovaly a několik let poukazovaly na nutnost jejich vyřešení. Na začátku roku proto s ohledem na zájmy České republiky připravil ČSÚ návrh ujednání, jehož podpisu všemi zúčastněnými však bylo dosaženo až v srpnu. Dokument má charakter společné deklarace, že mezi úřady existuje vůle a snaha řešit dlouhodobý problém dvojího vykazování dat v oblasti produkce odpadů a že tuto skutečnost chtějí deklarovat vůči Evropské komisi. První úkoly tohoto dokumentu se začínají realizovat. Bude ovšem záležet na Evropské komisi, zda v danou chvíli bude ujednání akceptovat, protože na straně zúčastněných subjektů by měly být splněny ještě další podmínky. Ty jsou důležité pro čerpání evropských peněz a jsou v kompetenci příslušných resortů, nikoliv ČSÚ.

Ujednání stanovuje krátkodobé a střednědobé úkoly pro zúčastněné strany. Pokud se týká krátkodobých závazků ČSÚ, budou dodrženy v horizontu tří až šesti měsíců. ČSÚ zajistí, aby údaje o produkci komunálního odpadu byly v informačních systémech, zejména evropských, zveřejněny úhrnně, tj. včetně komunálního odpadu produkovaného obcemi, živnostníky i podniky. Ministerstvo životního prostředí přehodnotí metodu výpočtu produkce komunálního odpadu a odstraní duplicitní započítávání některých údajů.

Dále v případě Ministerstva dojde k nezávislému auditu jeho informačního systému odpadového hospodářství. V souvislosti s novým návrhem zákona o odpadech je kvůli využití pro evropský statistický systém nezbytné zavedení hlášení na úrovni podniků, tj. za IČO, a harmonizování klasifikace využívání odpadů v souladu s evropským nařízením o statistice odpadů.

Další informace jsou dostupné zde: https://www.czso.cz/csu/czso/evropskou-statistiku-o-odpadech-tvori-csu. Publikace s názvem Produkce, využití a odstranění odpadů – 2014 je zveřejněna na webových stránkách ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/produkce-vyuziti-a-odstraneni-odpadu-2014.

 

Nenechte si ujít: