Více času na podstatné

Vláda schválila akční plán energetické účinnosti, senát zas novelu zákona o podporovaných zdrojích energie

16.03.2016 22:07

VÝSLEDKY Vláda na středečním jednání schválila povinnou aktualizaci Národního akčního plánu energetické účinnosti ČR. Vláda dále schválila nařízení vlády o stanovení sazeb úhrad z vydobytých nerostů. Tentýž den probíhala i dvacátá schůze senátu. Senátoři měli na programu novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválili.

 

 

NAP EE - Shrnutí aktualizace:

Závazný cíl energetických úspor je nově stanoven na hodnotě 50,67 PJ v roce 2020 (tj. kumulativní úspora v roce 2020). Vzhledem k faktu, že NAP EE byl sestavován v roce 2014 a jeho původní návrh plnění byl postaven na predikcích energetických úspor Operačních Programů a Národních Programů, kdy ještě většina Operačních Programů nebyla schválena Evropskou Komisí, po schválením odsouhlasení nastavení těchto Operačních Programů se ukázala původní predikce dosažení energetických úspor v rámci Operačních a Národních programů z roku 2014 na hranici splnitelnosti pro naplnění cíle 2020. Na základě této skutečnosti bylo nutno alternativní schéma doplnit o další politická opatření, která by měla zajistit plnění povinnosti podle článku 7 směrnice. Aktualizované plnění NAP EE, reflektující nastavení výzev Operačních a Národních Programů, doporučení oborových a profesních svazů, je postaveno na predikci dosažení energetických úspor z Operačních a Národních Programů ve výši 50,95 PJ a predikci dodatečných alternativních opatření ve výši 14,61 PJ. V celkovém součtu predikce cíle ČR energetické účinnosti pomocí plnění alternativních politických činí 65,56 PJ. Plnění cíle energetické účinnosti ČR je pravidelně sledováno a vyhodnocováno. Pravidelného reporting politických opatření umožňuje pružně reagovat na mimořádných okolnosti, které by negativně ovlivňovali plnění cíle 2020 pole článku 7 směrnice. Predikce dosažení energetických úspor bude při další aktualizaci tudíž upravena tak, aby vždy odrážela aktuální nastavení výzev pro čerpání z operačních a národních programů, hospodářskou situaci ČR, politiku Vlády ČR aktivně podporující ekonomický rozvoj ČR, politiku zaměstnanosti, podporu vědy a výzkumu.

Národní akční plán energetické účinnosti implementuje článek 7 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnice 2004/8/ES a 2006/32/ES.

Cílem směrnice o energetické účinnosti je přispět k naplnění cíle Unie dosáhnout do roku 2020 zvýšení energetické účinnosti o 20 % a vytvořit podmínky pro další zvyšování energetické účinnosti v období po roce 2020.

Dle článku 7 směrnice stanovuje členským státům závazný cíl v oblasti dosažení úspory na konečné spotřebě energie do roku 2020. Tento cíl odpovídá dosahovaným novým úsporám ve výši 1,5 % objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům.

V rámci aktualizace došlo zároveň k úpravám vyplývajících z EU Pilot č. 7553/15/ENER. Jedná se o úpravu výpočtu závazku ČR vůči cíli EU energetických úspor v roce 2020 podle metodiky, která byla ministerstvem nahlášena Evropské komisi v roce 2013. Dále byl cíl energetických úspor přepočítán dle metodiky Eurostat (původně počítán dle metodiky IEA). I v tomto případě se jedná o požadavek Evropské komise.

Materiál byl projednán v mezirezortním připomínkovém řízení a vládě je předkládán bez rozporu. 

 

Výsledky jednání vlády - SHRNUTÍ:

Návrh nařízení vlády o stanovení sazeb úhrad z vydobytých nerostů - Vláda návrh schválila

Povinná aktualizace Národního akčního plánu energetické účinnosti ČR vyplývající z usnesení vlády České republiky č. 1085 ze dne 22. prosince 2014
čj. 280/16 - Schváleno

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací - Projednávání bylo přerušeno

 

 

Podporované zdroje energie

V rámci dvacáte schůze senátoři projednají návrh zákona, kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů. Poslanci schválili novelu zákona ve třetím čtení ve znění schváleném poslaneckou sněmovnou. Novela zákona tak bude platná dnem jeho vyhlášení. Původně měla novela zákona platit již 1. ledna 2016.

Novela zákona znamená, že zemědělské podniky ve formě akciových společností, jejichž vedlejší činností je výroba elektřiny z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla budou mít nárok na podporu bez podmínky zaknihovaných akcií. Nyní se výjimka z podmínky mít zaknihované akcie vztahuje jen na výrobce s hlavní činností zemědělská výroba, kteří produkují elektřinu z bioplynu. Stejná pravidla budou platit i pro zemědělské podniky, které vyrábějí elektřinu obecně z obnovitelných zdrojů. Novelu ještě musí schválit prezident.