Více času na podstatné

Vláda schválila NV pro vypouštění odpadních vod do vod podzemních a vzala na vědomí surovinovou politiku

03.02.2016 15:28

VÝSLEDKY Vláda dnes schválila nové nařízení o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních, které nahradí současné nařízení č. 416/2010 Sb. Pro kategorii výrobků CE má platit 18 měsíční přechodná doba. Vláda schválila také rozšíření národního seznamu evropsky významných lokalit, který minulý týden přerušila. Dále vláda vzala na vědomí odloženou surovinovou politiku ČR v oblasti nerostných surovin a zdrojů.

 

Surovinová politika

Na dnešním programu jednání vlády byla i odložená Surovinová politika České republiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů. "Vláda vzala na vědomí surovinovou politiku navrženou MPO. Významný krok pro české hospodářství. Trh bude vědět jaké jsou priority státu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na twitterovém účtu po jednání vlády. O surovinové politice hovořil dnes v podvečer ministr životní prostředí Richard Brabec v Interview ČT24. Záznam rozhovoru najdete ZDE.

Aktualizace platné surovinové politiky je zpracovávána s ambicí vytvořit koherentní strategii pro období následujících 15 let, která vytyčí mantinely pro využívání nerostných surovin, jak z domácích, tak i zahraničních zdrojů. Do návrhu nové státní surovinové politiky jsou implementovány principy evropské integrované strategie Raw Materials Initiative, na jejíž přípravě se Česká republika aktivně podílela. Podklad viz připomínkové řízení - ZDE

Po projednání vládou bude dokument podroben standardní proceduře SEA.

 

Evropsky významné lokality

Vláda rozšířila seznam evropsky významných lokalit o padesátku nových a sedmdesát stávajících doplnila. Vláda neschválila, aby do národního seznamu bylo začleněno Labské údolí v Ústeckém kraji a Louky u Přelouče se Slavíkovými ostrovy. Česko tak podle ekologů ze sdružení Arnika ztratí možnost čerpat část evropských dotací na ochranu přírody i na některé dopravní stavby, které by poškodily cennou přírodu. "Nyní budeme informovat o rozšíření seznamu Evropskou komisi a na základě jejího posouzení bude možné vyhodnotit, zda je rozšíření konečné," řekla ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Materiál předložilo MŽP s dvacítkou rozporů, týkaly se různých veřejných zájmů - více ZDE.

 

Nové NV o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních

V návaznosti na požadavky usnesení vlády (č. 72 z roku 2013) a jednání meziresortní skupiny byla nutná úprava přípustných (maximálních možných) hodnot znečištění odpadních vod vypouštěných do vod podzemních. Dále dochází k zpřesnění požadavků na obsah náležitostí povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních.

Vzhledem k  rozsahu změn a přehlednosti právní úpravy je navrhováno zrušení stávající právní úpravy – nařízení vlády č. 416/2010 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních -  a její nahrazení předloženým nařízením vlády.


Přijetí nařízení vlády bude mít podle navrhovatele následující dopady:
 
  • V § 2 odst. 2 bude zakotvena vedle způsobu měření míry znečištění odběrem vzorku směsného možnost provedení odběru vzorku prostého. Cena za odběr vzorku prostého je o 50 % nižší než odběr vzorku směsného. Koncovému uživateli (oprávněnému z povolení) se tak sníží náklady na provoz čistícího zařízení.
  • Maximální hodnoty ukazatele mikrobiologického znečištění budou použity jen v odůvodněných případech (z paušalizovaného případu se stane pouze odůvodněný případ). V ostatních případech než odůvodněných tak dojde k úspoře nákladů pro koncové uživatele čistících zařízení (oprávněné z povolení), kteří konkrétně ušetří za mikrobiologický rozbor (Escherichia coli, Enterokoky).
  • Tabulka 1 A přílohy č. 1 – Pro ukazatel Pcelk v mg/l bylo vyhověno Usnesení vlády č. 72 a tento ukazatel byl vypuštěn. Úspora pro výrobce čistících zařízení (podnikatelské subjekty) bude v tom, že nemusí instalovat technologie na odstraňování fosforu (odhad úspory 200-300 Kč/EO). Úspora pro koncové uživatele (oprávněné z  povolení) bude spočívat v tom, že nemusí kupovat koagulanty na odstraňování fosforu pro čistící zařízení (odhad úspory 1 Kč/1m3 vyčištěných odpadních vod).
  • Tabulka 1 A pro větší čistící zařízení a 1 B přílohy č. 1 – Ukazatel N-NH4+ byl oproti platnému stavu nahrazen ukazatelem Ncelk, který lépe vyjadřuje požadovanou kvalitu vyčištěných odpadních vod ve vztahu k možnému znečištění vod podzemních, tím dojde ke snížení rizika kontaminace podzemních vod dusičnany.
  • Tabulka přílohy č. 2 – V ukazateli Pcelk v % pro certifikovaná čistící zařízení označená CE bylo vyhověno Usnesení vlády č. 72, kdy byla snížena min. hodnota tohoto ukazatele (z 80 % na 50 %; po MPŘ na 40%). Úspora pro výrobce čistících zařízení (podnikatelské subjekty) bude v tom, že nemusí instalovat technologie na odstraňování fosforu (odhad úspory 200-300 Kč/EO). Úspora pro koncové uživatele (oprávněné z  povolení) bude spočívat v tom, že nemusí kupovat koagulanty na odstranění fosforu pro certifikovaná čistící zařízení označená CE (odhad úspory 1 Kč/1m3 vyčištěných odpadních vod).
  • Tabulka přílohy č. 2 – ukazatel N-NH4+ byl nahrazen ukazatelem Ncelk,
  • v % pro certifikovaná čistící zařízení označená CE a byla snížena jeho min. hodnota (z 80 % na 75 %; po MPŘ na 50%).

 

 

Účinnost podle aktuální verze nového nařízení je stanovena na 1. února, čili v tomto směru po jednání vlády můžeme očekávat změnu. Co se týče přechodné ustanovení, tak minimální požadavek na kategorii výrobku označovaného CE podle § 3 odst. 6 stanovený pro ukazatel Ncelk musí být splněn nejpozději do 18 měsíců od účinnosti tohoto nařízení.

 

Přehled výsledků jednání vlády:

  • Návrh nařízení vlády o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních: Vláda návrh schválila
  • Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 318/2013 Sb., o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit: Vláda návrh schválila.
  • Surovinová politika České republiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů: Vláda návrh schválila.
  • Informace o ministrem životního prostředí schválených prováděcích dokumentech ke smlouvám o spolupráci na hraničních vodách za rok 2015: Pro informaci