Více času na podstatné

Vláda: novela zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami a regulace vodárenství

12.05.2014 13:49

 

Výsledky jednání Vláda dnes projedná návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poslalo tento návrh zákona do připomínkového řízení na konci roku 2013. Novela má za cíl stanovit provozovateli povinnost vrátit povolenky, které mu byly neoprávněně přiděleny a vydány, a pro případ, že tak neučiní, má za cíl umožnit MŽP uložit provozovateli sankci. Platná právní úprava povinnost vracení povolenek neupravuje. Dále MŽP navrhuje zrušení povinnosti ověřovatelů emisí mít autorizaci k ověřování množství emisí skleníkových plynů, pro svou činnost budou muset získat pouze akreditaci ČIA. V neposlední řadě MŽP navrhuje zrušit poplatek ve výši 3.000 Kč, za změnu povolení k emisím skleníkových plynů.

Vláda dále projedná Návrh koncepčního řešení regulace cen ve vodárenství. Cílem je mimo jiné zajištění čerpání finančních prostředků z fondů EU a stanovení jednoznačných pravidel a podmínek soutěže na vodárenském trhu. Více ZDE

 

Výsledky:

A) regulace vodárenství: Na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka informoval, že tento bod byl přerušen s tím, že bude materiál nadále analyzován a to ve smyslu dopadů na cenu vodného/stočného a rozpočtu. Z původní tří variant se vláda rozhodla dále posoudit už jen dvě varianty a to zachování současného stavu a přenos kompetencí na Energetický regulační úřad (ERÚ). Třetí navrhovanou variantou původně bylo zřízení nového nezávislého regulačního úřadu. Zvukový záznam z TK - ZDE. Více k návrhu ZDE.

Výsledek jednání vlády: Projednávání bylo přerušeno na 14 dní.

 

B) Emisní povolenky: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a další související zákony
Výsledek jednání vlády: Schváleno

 

C) EU Dotace:

Informace o stavu přípravy programů a řešení předběžných podmínek pro programové období 2014 - 2020 - duben 2014. V této souvislosti čtěte také:

Jourová a Brabec řešili v Bruselu EIA, bezprostřední stopka dotacím prý zatím nehrozí (EurActiv.cz, 9.5.2014)

Výsledek jednání vlády: Vláda vzala na vědomí.