Více času na podstatné

Vláda schválila Politiku druhotných surovin ČR

15.09.2014 17:02

T: 15.9.2014 Vláda dnes schválila Politiku druhotných surovin ČR, která je samostatnou částí Surovinové politiky ČR. Politiku měla již vláda na programu minulý týden, projednání bylo však přerušeno. Politika druhotných surovin je prvním dokumentem České republiky, který vytváří strategický rámec pro efektivní využívání druhotných surovin. Podrobné rozpracování na krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá opatření pro jednotlivé komodity druhotných surovin bude řešit Akční plán na podporu zvyšování soběstačnosti České republiky v surovinových zdrojích. Akční plán bude podle potřeby, v souvislosti s vývojem situace v oblasti druhotných surovin v tuzemsku i zahraničí, aktualizován, tzn. stanoveny nové úkoly vedoucí k naplnění stanovených cílů a opatření. Dokument je zpracováván s ambicí vytvořit koherentní strategii pro období následujících 20 let. Politika byla podrobena hodnocení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. proces SEA), přičemž dne 4. 8. 2014 vydalo Ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko.

Vláda také schválila zprávy o využití doporučení veřejného ochránce práv na změny právní úpravy uvedených v Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2012 a za rok za rok 2013. Ve zprávě za rok 2013 veřejný ochránce práv například upozornil na problematiku průzkumných  hydrogeologických vrtů. Smyslem je chránit práva vlastníků již existujících studní před ztrátou vody v důsledku provedení průzkumného vrtu v sousedství. Více k tématu čtěte ZDE.


 
Výsledek jednání vlády ze dne 15.9.2014: Schváleno
Výsledek jednání vlády ze dne 10.9.2014: Projednávání bylo přerušeno.

 

Hlavní cíle Politiky druhotných surovin ČR:
  • Zvyšovat soběstačnost České republiky v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami
  • Podporovat inovace zabezpečující získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslu
  • Podporovat využívání druhotných surovin jako nástroje pro snižování energetické a materiálové náročnosti průmyslové výroby za současné eliminace negativních dopadů na životní prostředí a zdraví lidí
  • Iniciovat podporu vzdělávání pro zajištění kvalifikovaných pracovníků v oboru druhotných surovin jako podporu konkurenceschopnosti ČR
  • Aktualizovat rozsah statistického zjišťování pro zpracování materiálových účtů, které umožní zpracovávat hmotnostní bilance druhotných surovin v hospodářství ČR.

 

Přehled opatření a dokumenty ke stažení - ZDE